Topul transparenței în activitatea administrației publice locale. Uite care primării au fost premiate!

Topul transparenței în activitatea administrației publice locale. Uite care primării au fost premiate!

Bălți, Cahul, Cimișlia, Zaim, Costești și Budești au fost premiate de către IDIS „Viitorul” pentru asigurarea transparenței în activitatea administrației publice locale.Evenimentul de premiere a avut loc ieri, 19 octombrie, în cadrul unei conferințe publice, potrivit unui comunicat de presă al IDIS „Viitorul”, informează Oficial.

„Sper mult ca aceste primării și administrații raionale să servească drept inspirație pentru celelalte de a fi mai transparente și deschise față de cetățeni”, a menționat PeterTomášek, Diplomat pentru Dezvoltare și Cooperare din cadrul Ambasadei Republicii Slovace la Chișinău.

Potrivit raportului „Transparența în guvernarea locală: între progres și involuție”, lansat în luna iunie, cele mai deschise autorități publice locale din Moldova sunt municipiul Bălți (83,5 puncte din 100), Cahul (56 puncte) și Cimișlia (49 puncte). Aceste primării s-au aflat în top 10 cele mai transparente localități și în anul 2016. Astfel, doar primăria municipiului Bălți a publicat pe pagina oficială – http://balti.md/ contractele de achiziții publice desfășurate anul trecut și este una din cele trei autorități (Chișinău și Orhei) care a făcut public Raportul de transparență pentru anul trecut. La fel, doar pe pagina web a Primăriei municipiului Bălți sunt prezentate sintezele recomandărilor de la toate consultările publice.

DSC_0854_a

Primăria municipiului Cahul, care este a doua cea mai transparentă autoritate din țară este singura care a publicat rapoartele de activitate și analizele financiare anuale ale întreprinderilor municipale din 2016. La fel, primăria acestui oraș reprezintă un model în ce privește publicarea sistematică a anunțurilor de achiziții publice. Pe pagina web a orașului Cahul, la fel ca și a celor din Cimișlia și Strășeni, găsim declaraţiile cu privire la avere ale primarilor. „Trebuie să fim în pas cu timpul și să facem tot posibilul ca într-adevăr cetățeanul să simtă că și-a ales omul sau echipa care o să-l reprezinte și o să-i rezolve problemele fără a-l trage pe sfoară”, a declarat viceprimarul municipiului, Tatiana Romaniuc-Mititelu.

La rândul său, deși sunt localități mici, au reușit să implementeze măsuri de sporire a transparenței la nivel comunitar. Este vorba de primăriile din Zaim (raionul Căușeni), satul Costești (raionul Ialoveni) și satul Budești (municipiul Chișinău). Prin urmare, în premieră pentru satul Costești (locul 15 din 60 de localități), la inițiativa locuitorilor, toate ședințele Consiliului Local pot fi urmărite în direct. Transmiterea în direct a ședințelor publice este una dintre activitățile proiectului „Sporirea transparenței și a responsabilității guvernării locale și a participării publicului în satul Costești”, implementat cu suportul Consiliului Europei. Proiectul mai include desfășurarea seminarelor de instruire pentru specialiștii primăriei privind asigurarea transparenței decizionale și modernizarea site-ului www.costesti.md.

„Transparența este un principiu de unei administrații publice democratice. Ea se realizează numai dacă conducătorul autorității locale își dorește acest lucru”, consideră primarul satului Costești.

Primăria comunei Zaim, care a obținut 42,7 puncte în 2016, face parte din cele mai bune exemple privind transparența în elaborarea şi executarea bugetului local. Iar primăria din Budești este unica autoritate, conform raportului de transparență realizat de IDIS „Viitorul”, care a adoptat și publicat Regulamentului cu privire la atribuirea terenurilor de pământ pentru construcţia caselor individuale de locuit și a făcut accesibilă lista persoanelor ce stau în rând pentru atribuirea terenurilor.

DSC_0359_a

„La Zaim transparența e un mod de a fi al autorității publice locale și al funcționarilor publici. Comunicăm eficient, interactiv și permanent”, a spus primarul comunei, Ion Veste. La rândul său, primărița Nina Costiuc de la Budești a subliniat faptul că nivelul democrației depinde de nivelul transparenței. „Buna guvernare prevede implicarea și participarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor și în viața comunității. Noi trebuie să avem eficiență în asigurarea transparenței, căci acest lucru înseamnă o bună guvernare și un nivel ridicat al calității vieții”.

Pe lângă primăriile din cele șase orașe și sate, premii de transparență au obținut și consiliile raionale. Astfel, conform celui mai recent clasament realizat de IDIS „Viitorul”, cele mai deschise autorități raionale din Moldova sunt cele din Strășeni, Fălești și Soroca. „Mulțumesc mult pentru apreciere, și în special colegilor datorită cărora este asigurată transparența din cadrul Consiliul raioanal. Există o vorbă din popor care zice că omul sfințește locul și e datoria noastră, a funcționarilor publici, de a sfinți locul pentru a primi în schimb aprecierea cetățeanului”, îndeamnă președintele raionului Strășeni, Mihail Popa.

Toate autoritățile câștigătoare s-au ales cu trofee și diplome de onoare.

Mihaela Rotari 

Share