Când forța poporului din Republica Moldova va putea demite prim-miniștri?!

Când forța poporului din Republica Moldova va putea demite prim-miniștri?!

Jurnalista Elena Robu, în cadrul unei postări pe blogul ei, a analizat protestele desfășurate în Armenia și demisia dinn funcția de premier a fostului președinte al țării Serj Sarksyan, informează Oficial.

„Demnitarul este considerat un aliat apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și a condus Armenia timp de zece ani țara. A crezut că poate face rotație, de la președinte la premier pentru a se menține la putere așa ca și Vladimir Putin în Rusia. Doar că forța poporului a triumfat, a fost mai puternică și a răsturnat un sistem apropiat Rusiei. De remarcat că ieri, Zeci de militari s-au alăturat acțiunii de protest din Armenia. Tinerii în uniforme militare au luat parte la marșul din Erevan, precum și un ofițer în rang de colonel-locotenent. Toți au purtat în mâinile lor steaguri ale țarii. A fost un indicator foarte puternic care a demonstrat cât de mare este forța protestelor”, a menționat ea.

În același timp, Robu a comunicat acțiunile Federației Ruse în acest sens, dar și despre importanța mișcării protestatare în Armenia.

„Așa cum era și de așteptat, Kremlinul urmărește cu atenție situația din Armenia, o țară extrem de importantă pentru Rusia și un aliat foarte apropiat de Moscova. Așadar, Armenia reprezintă în acest moment un exemplu cum mișcarea protestatară este mai puternică decât orice înțelegere politică. Dar pe de altă parte, vorbim și despre maturitatea politică a demnitarilor care, atunci când nu mai sunt doriți de cetățeni, demisionează, își asumă acest eșec sau responsabilitate”, a scris aceasta.

Prin urmare, ea a făcut referire la Republica Moldova. „În R. Moldova, forța poporului încă nu a reușit o asemenea performanță: să fie demiși premieri sau conducători din umbră. Și nu e atât problema în această mișcare protestatară (pentru că la un moment dat au fost și 100 de mii de oameni în Piața Marii Adunări Naționale), ci în primul rând avem o mare problemă în rândul așa-ziselor elite politice (pe care de fapt nu le avem) care se mențin la putere cu orice preț: prin șantaj, minciună, frică. Depinde în mare parte de noi când vom mai răbda ca alții să trăiască bine, iar noi să orbecăim prin noroi”, a conchis ea.

Mihaela Rotari

Share