Andrei Năstase către deputați: A sosit vremea deciziilor corecte, transparente și în detaliu asumate

Andrei Năstase către deputați: A sosit vremea deciziilor corecte, transparente și în detaliu asumate

Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase face un apel către deputații care se vor convoca astăzi în ședința plenară pentru a dezbate subiectul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase, a menționat că dacă se pierde șansa demiterii Guvernului Chicu, se va crea o situație de criză și dezastru.

„Demiterea guvernului Chicu nu este un moft al Platformei DA, este o urgență națională . Demiterea acestui guvern în egală măsură este imperioasă pentru toți cetățenii acestei țări, pentru că din cauza inconsecvenței, incapacității și a iresponsabilității acestui guvern suferim cu toții. Fie că suntem simpatizanți ai Platformei DA, ai PD, ai PAS sau ai socialiștilor. Spun asta pentru că nimănui, niciunui om din această țară nu i-a fost de folos un guvern care de la investire și până acum a încălcat cu impertinență politică nemaiîntâlnită în istoria RM legislația în vigoare, Constituția,  drepturile și libertățile fundamentale ale omului, principiile statului de drept. Mai mult decât atât, este limpede că instituind starea de urgență, acest guvern nu s-a îngrijit de sănătatea oamenilor, de salvarea economiei, de fortificarea liniei întâi a luptei contra Covid-19. NU! Acest guvern a recurs la declararea stării de urgență din interes exclusiv personal – pentru a înlătura controlul parlamentar asupra activității executivului. Starea de urgență nu a fost decât o farsă penibilă pentru ca nimeni și nimic să nu-l împiedice pe Dodon să utilizeze resursele bugetare naționale în așa fel încât să obțină cu ușurință al doilea mandat prezidențial”, a menționat Andrei Năstase.

De asemenea, Andrei Năstase s-a referit și la greșelile făcute de Guvernului Chicu și admise de Președintele țării, Igor Dodon. „Erorile acestui guvern-catastrofă sunt de ordinul zecilor și sutelor, dar cele mai grave se referă la gestiunea dezonorantă a crizei epidemiologice care ne-a propulsat pe primele locuri la capitolul decese la mia de locuitori în ceea ce privește numărul de cadre medicale infectate din Europa. Păstrând acest guvern la putere, riscăm să ajungem într-o izolare internațională fără precedent, iar aceasta în perspectiva sumbră a unui colaps economic total și global, amputează dramatic orice aspirație de a avea un viitor aici, acasă. Oameni buni, Dodon și acoliții săi sunt atât de speriați de eventualitatea demiterii guvernului Chicu încât au recurs la metode mafiote de a-și păstra majoritatea parlamentară extrem de fragilă, arătându-ne clar ce regim ne așteaptă pe fiecare dintre noi, oamenii acestei țări, într-un viitor în care ei vor rămâne la guvernare. Trebuie să conștientizăm că nimeni, dar nimeni, nu va fi ocolit de dezastrul ce va surveni în scurt timp. Acest lucru, sunt sigur, este conștientizat și de foarte mulți deputați care astăzi mai fac parte din majoritatea parlamentară, dar nu-și doresc să fie părtași la genocidul propriului popor. De frica deciziei lor subite de a susține Moțiunea de Cenzură și pentru a nu le oferi răgaz de reflecție, Dodon grăbește  următoarea ședință în plen a Parlamentului, impunând organizarea acesteia pentru azi, luni, 20 iulie, zi în care deputații ar trebui să fie în teritoriu, printre oameni. Să fim vigilenți, să ne unim și să-i susținem printr-o aprobare solidară pe toți deputații care vor decide să voteze Moțiunea de Cenzură contra guvernului Chicu condus de Dodon. Am spus de mai multe ori, repet și acum, pentru fiecare cetățean al Republici Moldova că deciziile pe care le luăm în aceste zile vor fi încărcate de o semantică extrem de puternică pentru întreaga comunitate internațională. Republica Moldova are nevoie de o resetare cardinală a principiilor și valorilor care stau la baza modului în care funcționează societatea noastră, în ansamblul ei. Avem nevoie de modele noi de asumare și responsabilitate publică și politică. Avem nevoie de conștiința noastră colectivă, a tuturor, și a fiecăruia în parte. A sosit vremea deciziilor corecte, transparente și în detaliu asumate. Doamnelor și domnilor parlamentari, vă rog să acordați maximă atenție exercițiului democratic care va avea loc în perioada următoare. Vă rog să vă faceți datoria față de poporul nostru, față de oamenii care v-au ales ca să le reprezentați, cu demnitate și caracter, interesele. Nimic, absolut nimic, nici un fel de pretext sau context, nu poate cauționa decizia unui deputat de a refuza demiterea acestui guvern care și-a atins, cu mult succes, nivelul maxim de incompetență”, a mai spus Andrei Năstase.

În context, liderul Platformei „DA” a venit cu un apel către deputați: „A sosit momentul să stabilim cu toții că vremea experimentelor sociale și economice la care a fost permanent supusă Republica Moldova a expirat. Acum este nevoie de determinare, muncă, onestitate, consens național pe temele esențiale, transparență și multă, multă responsabilitate. A sosit timpul caracterelor, a conștiințelor, a oamenilor buni, drepți și curajoși. Sper să se găsească în Parlament un număr suficient de conștiințe care vor înțelege necesitatea schimbării întregii paradigme politice moldovenești. Știu sigur că în Republica Moldova oamenii își doresc acest lucru, motiv pentru care, vă spun tuturor foarte simplu… Haideți să facem cu toții ceea ce trebuie să facem!”, a mai spus Andrei Năstase.

Cristina Pendea

Share