Ambasadorul RM la NATO a prezentat scrisorile de acreditare

Ambasadorul RM la NATO a prezentat scrisorile de acreditare

Ambasadorul Lilian Darii a avut o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia a prezentat scrisorile de acreditare în funcția de șef al Misiunii Republicii Moldova la NATO, transmite Oficial.

În cadrul întrevederii a fost efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual al cooperării Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică, cu insistență pe implementarea obiectivelor stabilite în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) dintre ţara noastră și NATO. De asemenea, au fost abordate aspecte privind  implementarea prevederilor din Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, în context șeful Misiunii Republicii Moldova la NATO a mulțumit Alianței pentru sprijinul constant oferit țării noastre în procesul de reformare a sectorului de securitate şi apărare națională și a reconfirmat interesul autorităţilor de la Chişinău de a beneficia, în continuare, de experienţa și expertiza Alianței Nord-Atlantice în acest sens.

Referindu-se la aspectele securităţii naţionale şi regionale, ambasadorul Lilian Darii a subliniat poziția Republicii Moldova cu privire la necesitatea reglementării problemei transnistrene în cadrul formatului de negocieri 5+2 cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, oficialul moldovean a reiterat necesitatea retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, precum și  transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă cu mandat internațional.

La rândul său, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a reconfirmat poziţia fermă a Alianţei Nord-Atlantice de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în context menţionând că nivelul de colaborare şi domeniile concrete de interacțiune cu NATO sunt stabilite exclusiv de către Republica Moldova, în conformitate cu prevederile constituționale și în funcţie de interesele sale naționale. De asemenea, Secretarul General al NATO a exprimat recunoştinţă pentru contribuţia importantă a Republicii Moldova la consolidarea securităţii europene prin detaşarea contingentului militar moldovenesc în cadrul operațiunii de menținere a păcii KFOR din Kosovo.

Doina Secrieru

Share