Alegerile locale din 20 mai! Promo-LEX a prezentat primul raport

Alegerile locale din 20 mai! Promo-LEX a prezentat primul raport

Misiunea de Observare Promo-LEX a prezentat, astăzi, Raportul nr. 1 elaborat în rezultatul activității monitorizării Alegerilor locale noi din 20 mai 2018.

Directorul de Program, Pavel Postica, a declarat că a început monitorizarea cu data de 20 martie 2018, iar în primul raport sunt concluziile până la 17 aprilie 2018.

„Noi am constatat anumite aspecte legate de imperfecțiunea cadrului legal privind activitatea organelor electorale și CEC.  În ceea ce privește cadrul legal, principale obiecții ale Promo-LEX se referă la discriminarea nejustificată a candidaților independenți comparativ cu partidele politice. De nenumărate ori am semnalat faptul că, candidații independenți sunt obligați să colecteze semnături, pe când cei înaintați de partide nu au această obligație. Totuși, am vrea ca acei independenți să fie puși pe picior de egalitate cu candidații înaintați de partide, să colecteze în condiții de egalitate semnături”, a spus el.

Potrivit lui Postica, Promo-LEX consideră că numărul de semnături, pe trebuie să-l colecteze candidații pentru funcția de Primar de Chișinău și Bălți, e exagerat de mare

„Plafoanele de semnături sunt destul de mari. Nu putem să nu trecem cu vederea partea bună a lucrurilor, în ceea ce ține de cadrul legal. Suntem satisfăcuți de faptul că unele recomandări ale Promo-LEX au fost luate în calcul de către Legislativ și anume că – confirmarea semnăturilor la nivelul APL a fost exclus”, a mai spus Postică.

Mihaela Rotari

Share