Această inițiativă poate distruge producătorii agricoli!

Această inițiativă poate distruge producătorii agricoli!

Creșterea prețurilor la produsele de panificație continuă să provoace polemici, dar și devine un motiv pentru a vocifera o serie de propuneri pentru depășirea situației. Unele dintre aceste propuneri trebuie să fie în atenția publicului larg, unele sunt periculoase, cu efecte negative, în primul rând pentru producătorii agricoli. O propunere de acest fel este și limitarea sau chiar interzicerea exportului de grâu din Moldova.

În primul rând, trebuie să menționăm că majorarea prețurilor la produsele de panificație nu are nimic în comun cu exportul de grâu. Aceste prețuri au crescut ca urmare a creșterii tarifului la gaze naturale, energie electrică și, de asemenea, a creșterii prețurilor la combustibili. Toate aceste resurse sunt activ folosite de producătorii de pâine la producere și transportare.

În al doilea rând, cel mai mare Combinat de panificație „Franzeluța” nu ascunde că și fără creșterea tarifelor la sursele energetice existau premise pentru a majora prețurile. Ultima creștere de prețuri la pâine a fost în 2015. În următorii ani au existat motive pentru majorarea prețurilor, dar Combinatul, din anumite motive, rămânea la prețul vechi. În acest fel, activitatea „Franzeluța” devenea nerentabilă și ne putem imagina doar în ce situație ar fi ajuns întreprinderea dacă nu majora prețurile.

În contextul celor menționate mai sus, este clar că majorarea prețurilor la produsele de panificație nu are legătură cu exportul de grâu. Dacă să urmărim această cale, mulți producători agricoli vor fi lipsiți de posibilitatea de a obține resurse financiare pentru efectuarea lucrărilor de primăvară a pământurilor.

Dacă va fi restricționat sau interzis exportul de grâu, prețurile pentru acesta vor scădea considerabil și acest lucru va fi o lovitură dublă pentru producători: în primul rând ei vor vinde la prețuri minime roada de anul trecut, în al doilea rând asemenea scenariu se va întâmpla și cu roada din acest an.

În acest fel, putem ajunge într-o situația paradoxală: în țară va fi foarte mult grâu, dar acest lucru nu va duce nicicum la scăderea prețurilor la produsele de panificație. De ce atunci este nevoie de această lovitură producătorilor agricoli?

Cristina Pendea
Share