Mii de de tone de mere au înghețat în nordul țării. Află ce se va întâmpla cu acestea!

Mii de de tone de mere au înghețat în nordul țării. Află ce se va întâmpla cu acestea!

Conform investigaţiilor prealabile, în urma ninsorilor și înghețului de la finele săptămânii trecute, recolta a îngheţat pe aproape 780 de hectare de livezi, pierderile fiind estimate la aproape 19 mii de tone de mere.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov s-a deplasat în raioanele de nord ale republicii pentru a se documenta asupra pierderilor suferite de către agricultori de pe urma îngheţurilor survenite zilele trecute.

În imediata apropiere de satul Rudi, Soroca, Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu un grup de pomicultori, care au vorbit despre consecinţele îngheţurilor, remarcând, că practic în toate livezile, unde încă n-a fost strânsă recolta, merele au îngheţat. În livada de 87 de hectare, a cărei proprietar este Silvia Andoni, a îngheţat toată recolta de „mantuan”, „florina” şi „idared”, cele mai frumoase mere, lăsate pentru a fi culese în ultima perioadă de recoltare, aşa precum se făcea în toţi anii precedenţi. Estimările aproximative demonstrează că doar în această livadă au rămas pe pomi aproximativ 1,5 mii de tone de mere. Pierderi mari au înregistrat şi pomicultorii din celelalte gospodării agricole ale raionului Soroca. Suma totală urmează a fi precizată după încheierea evaluării dezastrului. La moment, agricultorii au adresat ministrului rugămintea de a interveni pentru a fi ajutaţi de către guvern, pentru a li se recupera cel puţin parţial, din pierderile, care se estimează la sume mari de bani. Fermierii au mai adresat către guvern şi rugămintea de a interveni la bănci şi la furnizorii de fertilizanţi cu propunerea de reeşalonare a creditelor accesate de către fermieri, dat fiind că ei n-au posibilitatea să achite acum datoriile.

Despre îngheţuri şi consecinţe, Ministrul Agriculturii a discutat şi cu un grup de producători agricoli întruniţi la primăria Vălcineţ din raionul Ocniţa. În discuţie s-a menţionat necesitatea unei evaluări corecte a pierderilor pentru eventuala compensare, astfel ca agricultorii să dispună de mijloacele necesare desfăşurării viitoarelor lucrări de îngrijire a livezilor.

În acelaşi raion, Ocniţa, Vasile Bumacov s-a aflat în gospodări agricolă „Plaiul Bârlădean”, care dispune de cele mai mari suprafeţe de livadă. Aici au fost înregistrate şi cele mai mari pierderi. Recolta de mere a îngheţat pe mai bine de 120 de hectare suma pierderilor ajungând la milioane de lei. Tatiana Pavliuc, conducătoare a acestei unităţi de producţie i-a adus la cunoştinţă Ministrului Agriculturii că programul iniţial de instaurare a unei linii de procesare a fructelor, de procurare a tehnicii necesare a fost stopat, ea urmând a căuta mijloace financiare pentru salariul angajaţilor gospodăriei.

În raionul Briceni, la Colicăuţi, Ministrul Agriculturii a vizitat gospodăria agricolă a lui Mihai Lupu, unul din cei mai renumiţi pomicultori din partea locului. Şi aici, ca de altfel şi în alte gospodării, de pe urma îngheţurilor, au fost înregistrate pierderi considerabile, agricultorii exprimându-şi îngrijorarea pentru viitorul ramurii şi pentru lipsa pieţelor de desfacere a fructelor. De menţionat, că raionul Briceni, unde temperaturile nocturne au ajuns la 13 grade frig, a fost mai grav afectat de îngheţuri.

În cadrul vizetelor întreprinse şi a întâlnirilor cu producătorii agricoli, Ministrul Agriculturii s-a documentat la concret asupra situaţiei, insistând la o evaluare corectă şi veridică, pentru ca ulterior pe baza datelor furnizate de către direcţiile agricole raionale să fie luată o decizie de eventuală asistenţă pentru toţi cei care au avut de suferit de pe urma acestor calamităţi naturale, care se întâmplă pe meleagurile noastre, odată la zeci de ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihaela Rotari

Share