Alec Ignat: Nu putem spune că suma pe care o va administra ODA e în măsură să soluţioneze toate problemele legate de creditare, totuși…

Alec Ignat: Nu putem spune că suma pe care o va administra ODA e în măsură să soluţioneze toate problemele legate de creditare, totuși…

Alec Ignat, director general al Tirex Petrol, într-o postare pe blogul său, a notat că, recent, Guvernul a decis că Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM) va fi susținut de stat și va oferi întreprinderilor din Moldova acces la credite în condiții preferențiale, cu cel puțin 30% mai mici decât cele practicate pe piața creditară actuală. FACEM urmează să fie administrat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care va elabora, dezvolta și aproba produsele de finanțare și instrucțiunile necesare pentru gestiunea corectă, transparentă și eficientă a banilor. Întreprinderile, inclusiv cele din categoria IMM, vor putea accesa produsele de finanțare prin intermediul băncilor sau organizațiilor de creditare financiară, care au încheiat un contract de colaborare cu ODA, informează OFICIAL.

„Desigur, nu putem spune că suma pe care o va administra ODA în acest sens (200 milioane lei) este una în măsură să soluţioneze toate problemele legate de creditare în Republica Moldova, dar, totuşi, ea e importantă pentru că introduce un nou model de susținere a mediului de afaceri și sperăm va iniția o tendinţă în creștere de stimulare a businessului. Totodată, această decizie a Guvernului arată că autorităţile au identificat o problemă majoră, iar preocuparea de care dau dovadă este importantă. Cu adevărat, astăzi, există o mulţime de probleme ce ţin de creditare – începând de la creşterea dobânzilor ca urmare a majorării de către Banca Naţională a ratei de bază drept rezultat al inflației galpoante şi terminând cu accesul la creditare în general. Da, accesul la credite devine o problemă în Republica Moldova, deoarece instituţiile de creditare (bănci şi nu numai) au devenit mult mai prudente. Şi de vină nu e responsabilitatea sau iresponsabilitatea solicitanţilor de credite, ci incertitudinea care marchează majoritatea activităţilor economice pe timp de criză. De asemenea, e vorba şi de inflaţia fără precedent cu care ne confruntăm şi care impune şi ea o abordare mult mai prudentă. Nu în ultimul rând, e vorba de faptul că băncile preferă să-şi investească banii în hârtii de valoare de stat, deoarece respectivele investiţii sunt mult mai sigure decât creditarea clasică. Iar toate acestea pun o presiune pe mediul antreprenorial din Moldova şi într-un fel frânează dezvoltarea afacerilor, ceea ce se expune şi asupra bugetului de stat. Căci, se ştie: cu cât business-ul se dezvoltă mai bine, cu atât statul obţine mai multe impozite” – a menționat el.

Omul de afaceri a remarcat că, toate cele menţionate mai sus vin să dovedească că Guvernul a pornit pe o cale corectă atunci când a manifestat interes suplimentar pentru procesul de creditare. Or, impulsionarea acestui proces ne poate ajuta să depăşim mai rapid consecinţele crizei economice care ne paște.

„Desigur, nu trebuie să aşteptăm minuni şi nici iluzii să ne facem, deoarece autorităţile, până la urmă, nu sunt actori implicaţi în economie, iar marja de acţiune pe care o au la stabilirea regulilor de joc e una strict limitată prin lege. Însă, implicarea, subvenţionarea, dialogul cu părţile interesate în buna funcţionare a unor procese atât de importante cum este şi cel de creditare, nu are cum să nu dea rezultate. Şi aici vorbesc de rezultate benefice pentru toţi – şi pentru agenţii economici care au nevoie de credite pentru a-şi impulsiona sau redimensiona activitatea, şi pentru instituţiile de creditare (banii cărora vor lucra din nou la capacitate maximă), şi pentru stat (care va obţine mai multe impozite la buget)”, a conchis Alec Ignat.

Share