Ex-deputat: Actuala repartizare a mandatelor în Parlament nu reprezintă votul alegătorilor

Ex-deputat: Actuala repartizare a mandatelor în Parlament nu reprezintă votul alegătorilor

Ex-deputatul Iurie Țap susține că actuala repartizare a mandatelor în Parlament nu reprezintă votul alegătorilor –  „dar și conform sondajelor de opinii aceștia sunt nemulțumiți de prestația legislativului. Se constată lipsa legitimității puterii politice…”, precizează ex-parlamentarul, informează OFICIAL.

„Pe acest fundal, Parlamentul a dezbătut și adoptat o declarație care condamnă traseismul politic. Doar vom preciza: printre votanții acestei Declarații sunt cei care direct sau indirect au fost parte acestui proces (PSRM, PD, PP Sor, PRO Moldova), practic majoritatea din componența legislativului… Sunt tiruri (de tun) false, fumigene, or, în loc sa implementeze Strategia Națională Integritate și Anticorupție (SNIA), care prin pilonii 1 (Parlamentul) și 4 (Comisia Electorala Centrala și partidele politice) stabileau măsuri privind profilaxia coruperii politice a deputaților, aleșilor locali și alegătorilor, partidele parlamentare și-au realizat interesele, iar acum, în virtutea circumstanțelor, au hotarat să tragă clopotele…”, adaugă Țap.

În același timp, el comunică: „NB. (pentru Parlament, Președinte, Guvern) SNIA este principalul document de politici anticorupție și derivă din Acordul de Asociere!!! La trei ani de la adoptarea SNIA constatăm neglijență totală a puterii politice/guvernării, dar și opoziției privind transpunerea documentelor de politici, respectiv starea deplorabilă în domeniul luptei anticorupție … A propos, Partidul Democrat era cel care în perioada 2017-2019 trebuia să implementeze SNIA, dar n-a făcut-o, iar astăzi vorbeste despre amplificarea coruperii deputaților, aleșilor locali, etc … Lacrimi de crocodil … În egală măsură pentru președintele Dodon și guvernul său pretins tehnocrat: oare chiar să nu știți că documentele de politici, aprobate prin lege, chiar și ordinară, sunt executorii?! De ce nu au fost prezentate rapoartele anuale, dar, în special, de ce n-a fost evaluata SNIA la trei ani de la aprobare (martie, 2020)?!! Lipsa de interes? Neprofesionalism? Sau și una și alta…”, scrie Iurie Țap, pe Facebook.

„Este regretabil când puterea politică/guvernarea se conduce doar de propriile interese politice/electorale, dar și este agramată în plan profesional/administrativ… Este încă un argument pentru opoziția de dreapta privind necesitatea unificării eforturilor în vederea câștigării alegerilor prezidențiale, ca punct de pornire în vederea reconsiderării statului actual și edificarea unui veritabil stat de drept. Este de gândit – profund/sistemic, dar și de acționat – responsabil și ferm!”, a conchis ex-deputatul.

Mihaela Rotari

Share