În premieră, resursele umane din sănătate vor fi gestionate, instruite și motivate în baza unei Strategii

În premieră, resursele umane din sănătate vor fi gestionate, instruite și motivate în baza unei Strategii

În premieră, resursele umane din sănătate vor fi gestionate, instruite și motivate în baza unei Strategii. Astăzi, 18 martie, membrii Cabinetului de miniștri au aprobat Strategia de Dezvoltare a Resurselor Umane din Sistemul Sănătății pentru anii 2016-2025. Documentul este primul proiect strategic în domeniul Resurselor Umane din sănătate la nivel european.

Strategia stabilește direcțiile prioritare de intervenție și obiectivele pe termen mediu și lung pentru asigurarea dezvoltării continue a personalului medical. Or, salariile mici, condițiile de muncă nesatisfăcătoare și migrația angajaților din sistem, au impus Ministerul Sănătății să elaboreze o Strategie care să diminueze treptat aceste carențe.

Strategia prevede implementarea unor acțiuni concrete, care să contribuie la gestionarea eficientă a personalului medical, asigurarea sistemului sănătății cu resurse umane, garantarea unei finanțări durabile și retenția angajaților în sistemul de sănătate. Documentul va permite îmbunătățirea coordonării activităților între Ministerul Sănătății și administrația publică locală, în scopul asigurării cu personal medical a instituțiilor medicale și farmaceutice din mediul rural.

Strategia resurselor umane prevede elaborarea unui cadru normativ de salarizare îmbunătățit, axat pe performanța individuală. La fel,potrivit documentului, tinerii specialiști și medicii cu experiență care vor alege să activeze în mediul rural sau în specialități cu deficit vădit de personal medical vor beneficia de unele facilități.

Acest document strategic a fost elaborat în cadrul proiectului UE „Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale în Republica Moldova”, implementat de către OMS. La elaborarea proiectului au participat specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, USMF „Nicolae Testemițanu”, colegiile de medicină și a fost evaluat de experți internaționali.

La 1 ianuarie 2014, în Republica Moldova activau 39715 lucrători medicali, inclusiv 12934 medici și 26781 lucrători medicali cu studii medii. Din numărul total de medici care activează în sistem, doar cca 2/3sunt implicați nemijlocit în procesul curativ-profilactic.

 

 

Maria Roșca

Share