Glavan: Agenția de Transplant din RM funcționează în conformitate cu Directivele UE

Glavan: Agenția de Transplant din RM funcționează în conformitate cu Directivele UE

Transplantul de ţesuturi şi organe a cunoscut o nouă etapă de dezvoltare datorită proiectului twinning:”Consolidarea Agenției de Transplant din Republica Moldova și armonizarea legislativă în sfera calității și siguranței substanțelor de origine umană”. Astăzi a avut loc Conferința de încheiere a proiectului. În cadrul evenimentului au participat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, precum și reprezentanții instituțiilor europene care au contribuit la consolidarea  capacităților Agenţiei de Transplant.

Pe durata proiectului specialiștii moldoveni au beneficiat de un intens schimb de experiență. Peste 100 de profesioniști au fost instruiți privind aspectele legate de bioetică, conceptul de sfârșit al vieții și moarte cerebrală. Totodată, coordonatori de transplant, medici de terapie intensivă, anesteziologi, chirurgi, clinicieni și laboranți au efectuat în jur de 30 de vizite de studii și stagii de formare profesională în Franța și Spania. Astfel, din 2014 și până în prezent au fost realizate 29 de transplanturi renale și 17 transplanturi hepatice.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a specificat că sistemul de sănătate din Republica Moldova a reușit aceste performanțe numai datorită cooperării eficiente între instituțiile medicale din Moldova și cele europene.

”Astăzi, Agenția de Transplant din Republica Moldova funcționează în conformitate cu Directivele Uniunii Europene referitoare la transplanturile de organe, țesuturi și celule, iar acest lucru este absolut îmbucurător”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Prezent la eveniment, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că pentru a dezvolta acest domeniu trebuie să educăm societatea prin campanii și alte acțiuni de sensibilizare.

Noi înțelegem că donarea și transplantul de organe este un subiect extrem de sensibil. Într-o țară de tranziție observăm des reticență, frică și uneori dezvoltarea criminalității în acest domeniu. Tocmai din acest motiv a fost foarte important să explicăm populației Republicii Moldova care este esența acestui proiect și să dezvoltăm un sistem transparent și funcționabil”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Valoarea totală a proiectului Twinning cu Agenția de Transplant din Republica Moldova a fost de 1.200.000 euro.

 

Maria Roșca

Share