R.Moldova și Estonia – schimb de experiență în domeniul sănătății

R.Moldova și Estonia – schimb de experiență în domeniul sănătății

Delegaţia Ministerului Sănătăţii, sub conducerea Ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan, efectuează o vizită oficială de studiu în Estonia, principalul scop este de a face schimb de cunoştinţe şi experienţă privind reformarea asistenţei medicale primare şi a sectorului spitalicesc din Estonia, informează serviciul de presă al instituției.

În acest context, Ruxanda Glavan, Ministrul Sănătăţii, a avut o întâlnire  cu  Jevgeni Ossinovski, Ministrul Sănătăţii şi Muncii din Estonia. Discuţiile s-au axat pe organizarea sistemului de sănătate, reformele principale şi politica medicamentului. De asemenea, delegaţia a făcut cunoştinţă cu procesele de reformă  a sectorului sănătăţii estonian.

Totodată, delegaţia a avut o întrevedere cu Tanel Ross, Preşedintele Consiliului de administrare a Fondului Estonian de Asigurări în Sănătate. În cadrul întâlnirii cei prezenţi au discutat  despre dezvoltarea sistemului de asigurări medicale în Estonia, alocarea resurselor şi schimbului electronic de date. Partea estoniană  a prezentat metodele de colectare a fondurilor de asigurări, principiile de planificare a serviciilor cât şi principiile de bază ale contractării şi monitorizării  costurilor serviciilor medicale.

Menţionăm că vizita delegaţiei Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova are loc în perioada 30 noiembrie-04 decembrie, iar subiectele care vor fi abordate sunt organizarea şi gestionarea finanţării sistemului de sănătate; reglementarea produselor farmaceutice şi dispozitivelor medicale; prevenirea şi controlul bolilor transmisibile şi netransmisibile. Această vizită este o oportunitate pentru un dialog politic la nivel înalt dar şi pentru continuarea colaborării bilaterale dintre cele două ţări.

Maria Roșca

Share