Raportul anual de implementare pe domeniul energetic pentru Republica Moldova: ANRE a demonstrat expertiză la nivel înalt

Raportul anual de implementare pe domeniul energetic pentru Republica Moldova: ANRE a demonstrat expertiză la nivel înalt

Săptămâna aceasta, în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Janez Kopac, Directorul Secretariatului Comunității Energetice, a prezentat Raportul anual de implementare pe domeniul energetic pentru Republica Moldova, informează OFICIAL.

În cadrul prezentării, raportorul a trecut în revistă procesul implementării reformelor în sectorul energetic din ultimii ani, menționând că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a demonstrat expertiză tehnică la nivel înalt prin aprobarea codurilor de rețea și altor acte importante. ANRE, practic a îndeplinit sarcina de a elabora și aproba actele normative de reglementare pentru a transpune în legislația națională prevederile Pachetului Energetic III al UE. În prezent, instituțiile implicate întreprind măsuri susținute pentru  implementarea în practică a prevederilor acestuia.

Cu referire la activitatea autorității de reglementare, descrisă într-un capitol separat al Raportului, Janez Kopac a menționat că Agenția este pusă în fața unor provocări. Comunitatea Energetică cunoaște despre încercările unor forțe politice de a atenta la independența autorității de reglementare, accentuând că pentru Secretariatul Comunității Energetice independența Agenției este foarte importantă. Din acest motiv, de fiecare dată, Secretariatul a reacționat prompt, atenționând conducerea statului privind inadmisibilitatea unor asemenea acțiuni.

În concluzie, Kopac a informat membrii Comisiei parlamentare că Secretariatul Comunității Energetice evaluează activitatea Agenției ca având o performanță suficient de bună.

Documentul prezentat este împărțit în capitole despre starea reformelor din sectorul energetic pe domenii – Energie electrică, Gaze, Autoritățile naționale, Petrolul, Energia regenerabilă, Eficiența energetică, Mediul înconjurător, Clima, Infrastructura, Statistica, Securitatea Cibernetică.

Cristina Gurez

Share