Analist politic: PAS susține ferm că este nevoie de anticipate. Această opțiune a fost acceptată anterior de celelalte formațiuni, dar…

Analist politic: PAS susține ferm că este nevoie de anticipate. Această opțiune a fost acceptată anterior de celelalte formațiuni, dar…

Guvernul de tranziție este unul de compromis, iar ideea aparține fracțiunilor din Parlament, cu excepția PAS. Despre aceasta au vorbit experții Valeriu Pașa și Corneliu Ciurea în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

Managerul de proiecte în cadrul comunității WatchDog.md, Valeriu Pașa, a spus că instalarea unui Guvern de tranziție în situația politică actuală nu poate avea loc.

„Guvernul Chicu a fost unul de tranziție, în pofida existenței unei alianțe politice în Parlament. Ceea ce s-a întâmplat în ianuarie este o prefăcătorie. Toți vorbesc acum clar că nu vor nici un fel de anticipate. Igor Dodon declară acum că aceste alegeri nu vor schimba nimic. Acum ideea unui Guvern de tranziție nu este viabilă. Dacă Igor Dodon nu se încăpățâna să redevină liderul PSRM și acest partid ar fi dat dovadă de voință, sunt sigur că acum ar fi existat loc de dialog. După declarațiile făcute de Igor Dodon în ultima perioadă, Maia Sandu nu ar mai discuta cu el. Dacă Zinaida Greceanîi rămânea liderul PSRM, sunt sigur că dialogul ar fi avut loc. După toate aceste jocuri sinucigașe, este evident că PSRM nu mai vrea anticipate. Maia Sandu nu va merge la dialog pentru că ei mint, iar opțiunea unui Guvern de tranziție nu există”, a spus Valeriu Pașa.

La rândul său, analistul politic Corneliu Ciurea a spus că ideea unui Guvern de tranziție aparține fracțiunilor din Parlament, cu excepția PAS, care vor anticipate.

„PAS susține ferm că este nevoie de anticipate. Această opțiune a fost acceptată anterior de celelalte formațiuni, dar a fost aruncată peste bord când aceste fracțiuni s-au răzgândit. Acum avem conflictul între Președinte+PAS și fracțiunile din Parlament. Cu toții au interese comune, dar din cauza contradicțiilor majore avem această criză, pentru că nimeni nu vrea să cedeze. Toate argumentele legate de garanții, care trebuie să le ofere partidele din Parlament, nu mi se par convingătoare și nu cred că Parlamentul va face acest lucru”, a spus Corneliu Ciurea.

Cristina Parfeni

Share