Precizările IP FISM privind grădinița de copii nr. 140 „Ion Creangă” din com. Băcioi

Precizările IP FISM privind grădinița de copii nr. 140 „Ion Creangă” din com. Băcioi

Evenimentul de inaugurare a grădiniţei de copii nr. 140 din com. Băcioi, mun. Chișinău a avut loc la data de 21 ianuarie curent. La eveniment au participat: Daniel Ioniță, Excelenţa Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Ion Ceban, Primarul General al Municipiului Chișinău, Leahu Ilie, Primarul comunei Băcioi, Municipiul Chișinău, Vladimir Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Chiorescu, directorul IP “Fondul de Investiții Sociale din Moldova”, Vasile Grădinaru, consilier municipal, locuitori ai com. Băcioi.

Potrivit unui comunicat de presă, până în prezent grădinița nu a funcționat, fiind închisă din anul 1994. Reabilitarea edificiului a început în anul 2012. Costul procesului de renovare a grădiniței „Ion Creangă” nr.140 a constituit circa 20 mln lei. Lucrările au constat în schimbarea acoperișului, reparația blocului alimentar, a sălilor de grupă, a fațadelor, dar și a pavilioanelor și a terenurilor de joacă. Primăria municipiului Chișinău a contribuit cu 80 la sută din costul total al lucrărilor de reabilitare a acestui obiectiv.

Pe lîngă aceasta, grădiniţa de copii nr. 140 din com. Băcioi, mun. Chișinău a beneficiat de investiții în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României în anul 2016 pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova (HG nr. 132/2017) în sumă de 852 808 lei pentru dotare cu mobilier, echipament de uz casnic și spălătorie, echipament tehnico-industrial pentru bucătărie și inventar sportiv.

Excelenţa Sa Daniel Ioniță a precizat că evenimentul „este parte a unui program amplu care a cuprins aproape 1000 grădinițe pe întreg teritoriul Republicii Moldova și mă bucur nespus că acest program s-a apropiat și de Chișinău…. Educația este importantă! Prin educație se formează caractere, se formează oameni care au șansa să ofere, cu adevărat, un viitor mai bun Republicii Moldova. Ne dorim ca acești micuți să crească frumos”.

Edilul capitalei Dl Ion Ceban a ținut să menționeze ”că reabilitarea infrastructurii de menire socială din suburbii rămâne o prioritate pentru municipalitate, astfel că a efectuat periodic vizite la obiectivele aflate în reparație de la Băcioi, școli și grădinițe, pentru a se asigura de bunul mers al lucrurilor”.

Directorul IP FISM Dl Iurie Chiorescu a subliniat faptul ”că investiția pentru dotarea grădiniței de copii nr.140 este doar o parte din suma totală de 3 mln lei alocată primăriei com. Băcioi din grantul Guvernului României. Diferența de 2 147 192 lei este direcționată la construcția unei grădinițe noi cu capacitatea de 3 grupe în s. Brăila, com. Băcioi, creând acces la condiții îmbunătățte pentru educație timpurie a peste 70 de copii. Lucrările de construcție vor demara în curînd”.

Grădinița de copii nr. 140 „Ion Creangă” din com. Băcioi are o capacitate de 160 de locuri repartizați în 7 grupe de copii, inclusiv o grupă de creșă şi 41 cadre didactice şi personal auxiliar.

Notă: Pentru renovarea și dotarea grădinițelor de copii din Republica Moldova, Guvernul României a alocat, începînd cu anul 2014 în total 29 mln Euro în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova. Din aceste fonduri sunt renovate și dotate peste 1000 de grădinițe.

Instituţia Publică „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” a fost desemnată ca entitate responsabilă de pregătirea, implementarea și raportarea implementării proiectelor finanțate de Guvernul României.

cicoi4 ciocoi1 cioc ciocoi3 ciocoi23

Doina Secrieru

Share