Cooperarea cu Azerbaidjan în domeniul vamal – discutat de Sergiu Burduja cu Ambasadorul Azerbaidjanului

Cooperarea cu Azerbaidjan în domeniul vamal – discutat de Sergiu Burduja cu Ambasadorul Azerbaidjanului

Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a avut astăzi, 5 februarie 2021, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, E.S. Gudsi Osmanov.

Cooperarea cu Azerbaidjan în domeniul vamal și relațiile comerciale cu această țară au fost principalele subiecte de discuție de pe agendă. Cooperarea vamală între ambele state se dezvoltă dinamic atât în cadrul parteneriatelor bilaterale, cât și pe platforme multilaterale – în special, prin intermediul Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM și Organizației Mondiale a Vămilor.

În cadrul discuțiilor privind  relațiile bilaterale pe dimensiunea vamală, părțile au convenit să examineze oportunitatea dinamizării colaborării instituite, prin intensificarea schimbului de experiență și bune practici.

De asemenea, s-a  făcut și o evaluare a schimburilor comerciale între state. Potrivit datelor deținute, în anul 2020, Republica Moldova a exportat în Azerbaidjan mărfuri în valoare de 3,1 milioane USD. În același timp, valoarea importurilor din această țară s-a ridicat la 1,2 milioane USD.

La finele întrunirii, Sergiu Burduja i-a mulțumit diplomatului azer pentru suportul acordat în consolidarea colaborării vamale moldo-azere și a menționat că Serviciul Vamal va depune și în continuare toate eforturile pentru a simplifica procedurile de vămuire, astfel încât agenții economici să beneficieze de un mediu antreprenorial competitiv.

La rândul său, Ambasadorul Republicii Azerbaidjan a salutat deschiderea manifestată de Serviciul Vamal și a dat asigurări că va susține toate demersurile orientate spre consolidarea cooperării vamale și dezvoltarea relațiilor comerciale între cele două state.

Cristina Pendea

Share