Chișinăul a cerut părţii transnistrene să se abţină de la acţiuni unilaterale

Chișinăul a cerut părţii transnistrene să se abţină de la acţiuni unilaterale

Reprezentanţii  politici în reglementarea transnistreană c au avut o nou întrevedere. De această dată, cei doi,  cu participarea experţilor din cadrul grupurilor de lucru pentru economie de la Chişinău şi Tiraspol și  în prezenţa reprezentanţilor partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2″, s-au întîlnit la Tiraspol.

În cadrul întrevederii au fost continuate discuţiile pe marginea subiectelor actuale, principalul fiind asigurarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca. În acest sens, experţii grupului de lucru pentru economie din partea Chişinăului, au prezentat un proiect de acord menit să asigure accesul liber al fermierilor la terenurile agricole. Părţile au convenit că discuţiile pe textul documentului vor continua în cadrul următoarei şedinţe a grupurilor de lucru pentru economie, data urmând să fie propusă de reprezentanţii Tiraspolului.

Vicepremierul Eugen Carpov a cerut părţii transnistrene să se abţină de la acţiuni unilaterale şi să întreprindă paşii necesari pentru asigurarea accesului fermierilor la terenurile lor agricole pentru a nu cauza daune economice suplimentare acestora.

De asemenea, la reuniune a fost abordată tema prelungirii termenului de valabilitate a Deciziei protocolare din 30 martie 2012, care prevede reluarea circulaţiei trenurilor marfare prin regiunea transnistreană şi care urmează să expire la sfârşitul anului curent, precum şi situaţia privind eliberarea certificatelor fito-sanitare pentru exportarea fructelor în lumina restricţiilor impuse unilateral de Federaţia Rusă.

Maria Roșca

Share