Obscurantismul nepedepsit se răzbună!

Obscurantismul nepedepsit se răzbună!

Regimurile neoautocratice, populiste și iliberale din regiunea noastră au luat ca regulă obiceiul prost de a ataca vehement societatea civilă – mass media, partidele extraparlamentare din opoziție în ansamblu, și sectorul asociativ, adică organizațiile neguvernamentale, mediile academice și universitare, grupurile și asociațiile de experți, adunările ad-hoc neînregimentate de cetățeni, în particular. Această atitudine ostilă față de niște norme și drepturi democratice fundamentale și față de mișcarea civică a cetățenilor, a dorinței oamenilor de a participa activ la procesul de guvernare și gestionare a afacerilor comunității se manifestă, de cele mai multe ori, în contextul luptei pentru putere sau pentru a nihila orice reziliență și critică față de o guvernare retrogradă. Așa e în Rusia lui Putin, Belarus lui Lucașenco, Turcia lui Erdogan sau Ungaria lui Orban. Tot așa se dorește și în Republica Moldova. Ieșirile tot mai frecvente ale exponenților actualei guvernări, mai ales a reprezentanților PSRM, un partid pro-rus ortodox de stânga, împotriva liderilor și organizațiilor neguvernamentale, mass media, cercurilor academice, trebuie privită într-un context mult mai global, al unei confruntări geopolitice, al războiului hibrid modern și al provocărilor secolului XXI. De aceea, nici recentele escapade ale prim-ministrului Ion Chicu împotriva României și europarlamentarului Siegfrid Mureșean, lansarea de acuzații în adresa „unor ONG și liderilor lor”, a parlamentarilor din opoziție cum că ar dori „dispariția statului Republica Moldova” este un element al acestui teatru de război modern și nicidecum un accident sau improvizație al premierului șugubăț și juișor. Este o continuare, în aceeaș formă și cu același conținut al discursului lui Igor Dodon, aflat în plină campanie nedeclarată pentru obținerea unui nou mandat de președinte.

Politica de „neutralizare” a Republicii Moldova, de scoaterea ei din aria potențialului de dezvoltare oferit de UE, de securitate, oferit de NATO și de respectare a drepturilor fundamentale ale omului, oferit de Consiliul Europei este promovată de Igor Dodon și cei care se grupează în jurul lui în mod constant, consecvent și fără abateri. Finalitatea acestei politici este crearea „brâului” de securitate la Vest de Federația Rusă, pe axa Belarusi-Ucraina-Republica Moldova, consolidarea ideilor și formelor de resuscitare a defunctei URSS – Uniunea Euroasiatică, CSI etc., asigurarea regimului lui Putin unui rol de suzeran, de jucător global cum a fost URSS.

Pandemia COVID-19 și crizele adiacente – cea sanitară, economică și socială – nu au eliminat riscurile și vulnerabilitățile sistemelor de securitate internațională și naționale, nu au „relaxat” tensiunile geostrategice și poftele postimperiale, nu i-au făcut pe guvernanți să renunțe la acest curs vicios. Ba din contra. Ei (președintele Dodon, majoritatea parlamentară PSRM+PD și guvernul Chicu), sub pretextul luptei împotriva coronavirusului și introducerii stării de urgență, au continuat demolarea vectorului european în politicile externe și interne, de distanțare politică de prietenii și partenerii din Vest ai statului nostru, au trenat, oprit, denaturat reformele și inițiativele lansate în ultimii ani de mișcarea pro-europeană și euro-atlantică. Când unele angajamente nu au putut fi ignorate sau aruncate cu totul, îndeplinirea lor a fost mimată. În zona expertizei mele pot numi o serie de legi și documente determinante pentru Republica Moldova care se înscriu în această situație tristă: Conceptul și Strategia de securitate națională (abandonate!), Strategia de reformare a Serviciului de informații și securitate (abandonată!), Strategia politicii externe (abandonată și uitată!), Strategia/legile cu privire la soluționarea conflictului transnistrean (abandonate și înlocuite cu ideea federalizării), reformele poliției (oprite, se restaurează stările și lucrurile ante reformă), Strategia securității cibernetice și Strategia securității informaționale (rumegate, moțoțolite, învârtite pe dos, mimate), Strategia apărării naționale și strategia militară (ignorate, mimate), Acordul de Asociere cu UE (mimat, chinuit), Programul Individual de cooperare cu NATO (minimalizat, mimat), Programul NATO de consolidare a capabilităților de apărare (tărăgănat la nesfârșit și mimat). Același lucru s-a întâmplat și mai înainte, cu ajutorul guvernărilor proto-democrate ghidate de Plahotniuc. Totul pe un fundal al corupției endemice, care a denaturat și discreditat și cele mai bune lucruri făcute, a semănat neîncredere în mințile oamenilor și a descurajat voința politică. Marea majoritate a acestor legi, documente strategice și planurilor de implementare a lor au fost inițiate, elaborate, discutate, promovate, aprobate și monitorizate de societatea civilă, experți din ONG și mediile academice, con-lucrate cu deputați în parlament și experți responsabili din cadrul partidelor politice.

Cel mai puternic antibiotic pentru aceste năpaste și vicii este aerul proaspăt al schimbării. Dorința oamenilor de a-și lua soarta în propriile mâini, a rezista obscurantismului și revanșismului. După prăbușirea majorității parlamentare socialisto/democrate înlăturarea guvernului Chicu este firească și iminentă. Mai departe iarăși vine rândul unei guvernări care ar trebui să întoarcă încrederea oamenilor, să restabilească efortul comun național de dezvoltare a țării, să reîntărească parteneriatele externe și interne.

După pandemia din anul acesta lucrurile se vor reașeza, iar strategiile și viziunile trebuie resetate și adaptate din nou. Viitoarea campanie prezidențială trebuie să fie o competiție de viziuni asupra modului cum să scoatem țara din criza obscurantismului și cum să ne mișcăm în direcția corectă și nu un circ de doi bani cu actori neprofisioniști. Iar partidele politice trebuie să se sacrifice pentru acest efort și să creeze condițiile pentru o guvernare mai bună, mai cinstită.

Viorel Cibotaru

Director executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova,

Ministru al apărării (2015),

Co-fondator al Centrului de Informare și Documentare despre NATO din Moldova

Share