Deputatele au subliniat nevoia instituționalizării Platformei Deputatelor și a formatului de discuții cu alesele locale

Deputatele au subliniat nevoia instituționalizării Platformei Deputatelor și a formatului de discuții cu alesele locale

Astăzi a avut loc cea de-a doua sesiune de consultări, online, cu participarea deputatelor din Legislativul Republicii Moldova, a aleselor locale, specialiști din domeniul educației din 11 raioane din Nordul țării, transmite OFICIAL.

Participantele au discutat despre impactul pandemiei asupra educației, problemele stringente cu care se confruntă sistemul educațional, dar și identificarea soluțiilor pentru depășirea crizei din sistem. Totodată, a fost abordată problema copiilor cu nevoi speciale, precum și dificultăților în implementarea sistemului incluziv de educație, lipsa cadrelor didactice, finanțarea insuficientă pentru școlile mici față de finanțarea generoasă în cazul școlilor cu un număr mare de copii. Reprezentantele autorităților locale au solicitat în acest sens modificarea Codului educației. La fel, a fost discutat și aspectul dotării cu tehnica necesară pentru realizarea programului de studii la distanță, or, mai multe familii și instituții se confruntă cu această problemă.

De asemenea, a fost abordat subiectul securității copiilor, fiind invitate la discuție reprezentate ale Inspectoratelor raionale de poliție. Totodată, a fost pusă problema alimentării copiilor din grupurile defavorizate din clasele gimnaziale și punctate mai multe dificultăți în distribuirea pachetelor alimentare pentru copii.

Doamnele deputate și-au exprimat deschiderea pentru modificarea legislației și au subliniat nevoia instituționalizării Platformei Deputatelor și a formatului de discuții cu alesele locale, pentru a vedea din prima sursă impactul și eventuale dificultăți în aplicarea normelor legislative.

La consultări au participat deputatele Arina Spătaru, Alla Darovannaia, Monica Babuc, Galina Sajin, Svetlana Rotundu, Efrosinia Grețu, consiliera președintei Parlamentului, Viorica Dumbrăveanu.

Pe parcursul lunii martie, deputatele, împreună cu alesele locale se vor mai întruni în alte 2 forumuri regionale prin intermediul Oficiilor teritoriale de informare ale Parlamentului din Comrat și Leova.

Evenimentele fac parte dintr-un șir de acțiuni programate pentru relansarea Platformei de dialog a doamnelor deputate din Parlamentul Republicii Moldova. Consultările sunt organizate cu suportul Programului pentru Consolidarea rolului Parlamentului în îmbunătățirea egalității de gen în Republica Moldova, implementat de PNUD Moldova, UNICEF, UNFPA și UN Women.

Cristina Pendea

Share