Ion Ceban: Numărul cazurilor de îmbolnăviri prin infecția cu noul coronavirus crește

Ion Ceban: Numărul cazurilor de îmbolnăviri prin infecția cu noul coronavirus crește

Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că municipiul Chișinău este în continuare în alertă epidemiologică sporită privind infecția cu COVID-19, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri prin infecția cu noul coronavirus crește de la o săptămâna la alta, informează OFICIAL.

„Mai mult, a crescut și numărul cazurilor grave și foarte grave de infectări prin SARS-CoV-2. Conform datelor statistice, din numărul total de cazuri confirmate de COVID-19 la nivel național – 85 165 cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău. La fel și numărul infectărilor printre medicii din instituțiile medicale strategice din Chișinău este alarmant și constituie 14% din numărul total de infectări la nivel național”, declară Ceban, pe o rețea socială.

„Capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții infectați cu COVID-19 în spitalele municipale este la limită” – precizează edilul.

Actualmente, potrivit lui Ceban, în instituțiile strategice din capitală sunt 1 666 paturi pentru tratarea bolnavilor cu coronavirus. În plus, la Centrul „COVID-19 Chișinău” de la MoldExpo sunt amenajate 80 de paturi de triaj. Numărul de paturi în secțiile de terapie intensivă preconizate pentru pacienții confirmați cu coronavirus constituie 71 unități. „La fel, la Centrul COVID-19 sunt disponibile în prezent 12 paturi, se preconizează amenajarea a încă 18.

În mai multe spitale medicii au cedat birourile pentru a extinde numărul de paturi pentru bolnavi”, declară Ceban.

Totodată, până la ziua de 5 martie din numărul total de angajați din spitalele municipale – 3 503, au fost vaccinate 754 persoane (21,5%).

„Procesul de vaccinare continuă. Totuși, vin în continuare cu solicitarea către populație de a respecta măsurile de protecție împotriva coronavirusului. Medicii sunt epuizați, iar noi îi putem ajuta prin acțiunile noastre responsabile de a purta masca de protecție, de a păstra distanța social și de a ne dezinfecta mâinile. Iresponsabilitatea și neglijența noastră pot duce la consecințe extrem de grave pentru sănătatea populației”, se mai arată în postarea edilului.

Mihaela Conovali

Share