Andrei Năstase: Constituția nu se negociază. De nimeni, niciodată, în nici un context

Andrei Năstase: Constituția nu se negociază. De nimeni, niciodată, în nici un context

„Este foarte important ce va fi mâine în Republica Moldova, dar cu adevărat esențial pentru destinul poporului nostru este ce va fi aici și peste 20-30 de ani! Dacă azi nu dăm doi bani pe Constituție, atunci ce așteptări veți mai avea de la politicieni ca Dodon sau Șor?”. Afirmația a fost făcută de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, informează

Andrei Năstase, într-o declarație pe Facebook, a menționat: „Eu nu voi fi niciodată pus în situația ca un individ sinistru ca Șor să-mi reproșeze că nu respect legile țării! Aș muri de atâta rușine! Știți că președintele SUA când este învestit în funcție jură să apere Constituția? Este singurul reper care garantează funcționarea corectă și predictibilă a unui sistem social! Nu-i bună Constituția? Hai să o schimbăm. Dar respectând prevederile constituționale! Un stat fără respect pentru Constituție este o dictatură, iar o societate fără Constituție…este o societate dominată de anarhie.

Spuneam public anul trecut că „între Igor Dodon și Curtea Constituțională va sta poporul”, la momentul în care socialiștii doreau să oficializeze împrumutul toxic oferit de Moscova, împrumut care punea în paranteze suveranitatea Republicii Moldova.

Încă din decembrie anul trecut, consecvent și asumat, asemenea tuturor colegilor mei din Platforma Demnitate și Adevăr, fac referiri repetate la același subiect pe care îl consider esențial pentru păstrarea Republicii Moldova într-o zonă cât mai departe de anarhia socială care ne-ar distruge rapid și ireversibil. Constituția Republicii Moldova.

Constituția nu se negociază. De nimeni, niciodată, în nici un context. Mai mult decât atât, în opinia mea, cel mai rău lucru care se poate face astăzi este să pui presiune publică pe judecătorii Curții Constituționale, folosind ipoteza discuției cu privire la posibilul verdict din 23 februarie, în scop propagandistic și manipulatoriu atât pentru public cât și pentru judecători.

Aparent, modificarea perspectivei ar trebui să presupună și în cazul Curții Constituționale, în mod eronat și iresponsabil, așa cum se întâmplă în mai toate sectoarele vieții noastre sociale și politice și așa cum își doresc oportuniștii politici complet lipsiți de etică și conținut, redefinirea rolului acesteia.

Încerc să fiu cât se poate de scurt și mult mai clar pentru toți cei care nu identifică cu maximă claritate rolul Curții Constituționale. Vă spun doar că în vreme ce deputații, miniștrii, președintele țării, consilierii municipali, raionali și locali, militarii, polițiștii și toți funcționarii publici trebuie să fie în slujba oamenilor, să servească, prin deciziile și munca lor poporul, dragii mei prieteni, în democrațiile occidentale, istoric consolidate, Curtea Constituțională este DOAR în slujba legii, a nimănui altcuiva. Curtea Constituțională veghează ca toți ceilalți amintiți mai sus să nu încalce legea pe toată perioada mandatului în care aceștia se află în slujba oamenilor. Așa funcționează democrația. Pe astfel de reguli s-au construit societățile unde oamenii trăiesc bine și se bucură de viață. Am spus și repet. Dacă oamenii decid că o Constituție nu mai este bună pentru ei, iar textul Constituției nu mai răspunde spiritului vremurilor, orice Constituție poate fi modificată, chiar schimbată, în structura și profunzimea acesteia. Inclusiv pentru o astfel de procedură există legi și etape care trebuie respectate. Până atunci însă, Constituția trebuie RESPECTATĂ, nu interpretată sau cinic ignorată de politicieni.

Iată de ce, am considerat că este bine să vă spun tuturor acest lucru, în vreme ce unii induc oamenilor falsa idee că cea care trebuie și poate să facă dreptate oamenilor, printr-o decizie istorică, este Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională trebuie „să facă dreptate LEGII”, lege care trebuie respectată de toți, indiferent care este numele acestora sau vremelnica funcție publică pe care o dețin.

Atrag atenția tuturor celor care vor continua să pună presiune pe Curtea Constituțională! Încetați! Încetați imediat și nu compromiteți definitiv o instituție care prin decizii de o claritate ireproșabilă până azi, într-o nouă componență, muncește pentru a-și reclădi prestanța și credibilitatea după era sinistră Plahotniuc. E instituția pentru a cărei eliberare de politic și mafie am jertfit ca nimeni altul.

Pe cei care înțelegeți și împărtășiți opinia mea cu privire la acest subiect îi rog mult să distribuie postarea. Iar celor radicalizați și captivi propriilor neputințe de a înțelege cum este croită lumea liberă și modernă, lumea în care vrem cu toții să ajungem, le spun, înainte de a se năpusti peste acest text cu toată mizeria și răutatea de care știu că pot da dovadă, că cel mai bun lucru pe care oamenii liberi, drepți și curajoși îl pot face în aceste vremuri atât de tulburi este acela de a nu face ceea ce au făcut cei care ne-au umilit și batjocorit atât de mult. Plahotniuc, Șor, Dodon și toți cei care nu au respectat Constituția ani și ani de zile la rând. Să nu fim ca ei. Dimpotrivă! Doar așa vom ieși mai puternici și mai demni din această perioadă atât de complicată”.

Cristina Gurez

Share