Expert: „Cunoscând datele mai multor sondaje, în 2021 pentru prima dată în istoria alegerilor din Moldova…”
Cei plecați peste hotare, în ultimii ani joacă un rol tot mai decisiv în procesele politice din Republica Moldova. La ultimul scrutin prezidențial în turul II s-au prezentat aproape 256 mii alegători aflați peste hotare, cea ce a reprezentat peste 15,5% din voturile exprimate, un record absolut pentru Moldova”, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță, informează OFICIAL.
Evident – adaugă expertul – multă lume se întreabă, care va fi impactul diasporei asupra votului din 11 iulie 2021. La întrebarea dacă viitoarea configurație a coaliției de Guverna va depinde sau nu de votul Diasporei, Ioniță spune: „Pentru a răspunde la aceste întrebări calificat, trebuie să răspundem mai întâi la alte 4 întrebări mai simple: 1) Câți alegători are Moldova în prezent, 2) Unde sunt ei în țară sau peste hotare, 3) câți din ei vor veni la vot, 4) cum vor vota ei”.
„În prezent Moldova are estimativ 3.156 mii alegători, sau cu 6 mii mai mul decât la ultimul scrutin. Creșterea numărului de alegători a fost determinat de doi factori: 1) creșterea numărului de cetățeni din Stânga Nistrului cu drept de vot 2) numărul de persoane care au împlinit 18 ani a fost mai mare decât numărul celor în vârstă care au decedat în această perioadă. Însă după cum puteți observa numărul de alegători aflați în Moldova scade continuu, Față de scrutinul parlamentar din 2019 avem în țară cu 63 mii alegători mai puțin. Acest fapt se datorează procesului migrației, care se ridică la 30-35 mii persoane anual. Astfel din cei 3.156 mii alegători, în țară pe malul drept al Nistrului sunt 2.038 mii alegători sau cu 200 mii mai puțin decât acum 7 ani, peste hotarele țării sunt 839 mii, iar în stânga Nistrului avem în jur de 279 mii cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Câți din acești alegători în ziua alegerii vor veni la urnele de vot, putem estima în baza experienței anterioare. În opinia mea, cei aflați în țară vor avea o prezență la vot în jur de 67%”, notează Ioniță, pe blog.
În trecut, susține expertul economic, alegătorii din Moldova au avut la alegerile parlamentare o prezență mai bună decât la cele prezidențiale.
„În anii 2010 și 2014 am avut o prezență atipică de ridicată, care personal nu o pot explica. Însă în restul anilor prezența a oscilat între 62-66%. În opinia mea, anul acesta avem un climat politic mai ridicat, cea ce va duce și la creșterea ratei de participare puțin peste media obișnuită și o estimez la 67%, dar nu exclud și o prezență de 70%”, a adăugat el.
Alegătorii de peste hotare vor veni la vot în proporție de circa 20% – comunică Ioniță.
„Alegătorii din Diasporă, contrar celor aflați acasă, au fost mult mai activi la alegerile prezidențiale față de decât la cele parlamentare. Totodată urmărim că mobilizarea lor are o tendință de creștere, iar la scrutinul parlamentar anticipat din 2010 mobilizarea lor a fost mult mai ridicată decât la scrutinele ordinare. În opinia mea la acest scrutin ei vor veni în proporție de 20%, cea ce va fi un record absolut pentru scrutine parlamentare, dar mai puțin decât la prezidențiale”, mai spune el.
Ce ține de alegătorii din Stânga Nistrului, expertul susține că aceștia vor veni în proporție de 30-35 mii persoane. „Alegătorii din Stânga Nistrului pot fi împărțiți convențional în 2 categorii ne-egale: 1) profesorii, elevii, părinții de la școlile române din Transnistria și vorbitorii de română, care participă activ la procesele politice din Moldova, 2) alegătorii care sunt mobilizați prin diferite forme de anumite partide din Moldova. În opinia mea 3-4 mii de alegători din Stânga Nistrului sunt cei care vin singuri la vot, datorită atașamentului lor față de Moldova, iar restul sunt încurajați suplimentar să vină la vot. În urma analizei comportamentului alegătorilor din ultimii ani, putem estima că la alegerile din 11 iulie 2021 la urnele de vot se vor prezenta 1.590 mii alegători, dintre care: 1.385 mii cei aflați în țară, 170 mii din cei aflați peste hotare și 35 mii din Transnistria”.
Astfel, mai comunică Ioniță, din cei 101 deputați aleși în parlament, 88 mandate vor fi decise de alegătorii din Moldova, 11 mandate de cei aflați peste hotare și 2 de către alegătorii din Transnistria.
„La scrutinul din 2019 alegătorii de peste hotare au decis soarta la 5 mandate de parlamentari. Atunci când simulăm cum va arăta viitorul parlament, trebuie să ținem cont că sondajele de opinii se referă la opinia doar asupra 88 mandate de deputat. Alegătorii din Diasporă au un comportament de vot distinct față de cei din țară, la fel și alegătorii din Transnistria. Cunoscând datele mai multor sondaje, precum și preferințele de vot a celor de peste hotare, putem presupune că în 2021 pentru prima dată în istoria alegerilor din Moldova, cum va arăta majoritate de Guvernare va fi decisă de alegătorii aflați peste hotarele țării”, a conchis el.
Cristina Pendea