Tânăr deputat: Prima ședință a Parlamentului s-a petrecut într-un fel, în care sper să nu se mai petreacă vreuna

Tânăr deputat: Prima ședință a Parlamentului s-a petrecut într-un fel, în care sper să nu se mai petreacă vreuna

Mihaela Spătaru, deputat liberal-democrat, în vârstă de 25 de ani, a povestit pe blogul său, impresii de la prima ședință a Parlamentului, care a avut loc la 29 decembrie 2014.

“29 decembrie a fost nu doar prima zi de iarnă cu zăpadă în Moldova, ci și prima ședință a noului Parlament, cu un număr al legislaturii ”foarte” simbolic – XX. Abia atunci când am intrat în clădirea renovată a Parlamentului, am înțeles că sunt prima oară acolo și asta chiar dacă, în ultimele luni, TLDM a organizat zeci de vizite la Parlament pentru tineri. Am alunecat la intrare și, probabil, dacă nu îmi țineam echilibrul, aș fi fost subiectul știrilor de luni.

Prima ședință a Parlamentului s-a petrecut într-un fel în care sper să nu se mai petreacă vreuna: a început cu un discurs despre ”arganele de conducere” și s-a încheiat cu o capră în poala lui Ghimpu și cu propoziția memorabilă ”ședința se declară deschisă”.

Prima ședință a noului Parlament e prezidată de cel mai în vârstă deputat din Parlament, iar acesta a fost socialistul Eduard Sminov. Cel mai trist e că el va prezida și cea de a doua ședință și asta întrucât nu am reușit să alegem un președinte al Parlamentului. Este de apreciat faptul că, deși e rusolingv, a încercat să vorbească româna, dar cu un accent dezastruos și cu mari greșeli de exprimare. Ceea ce nu este de apreciat e faptul că nu a citit regulamentului Parlamentului înainte de ședință, care poate fi găsit și în limba rusă și care l-ar fi ajutat să nu facă unele dintre gafe. Dacă e nevoie, cred că s-ar găsi câțiva oameni care ar dona pentru a tipări regulamentul Parlamentului, în special pentru socialiști. În articolul 4 din regulament, punctul 9, este prevăzut că ”președintele fiecărei fracțiuni parlamentare prezintă Parlamentului componența numerică și nominală a fracțiunilor”, iar asta înseamnă că socialiștii au călcat sau mai bine-zis au vorbit ”cu stângul” în Parlament. Pentru ei, ”cu stângul” și ”de stânga” a însemnat același lucru. Discursul înflăcărat al lui Dodon, plin de patos și idei fie utopice, fie preluate (de genul alegerii președintelui în mod direct) a fost o încălcare a regulamentului Parlamentului. Faptul că la microfon erau invitați fie ”liderul”, ”președintele partidului” sau ”reprezentatul fracțiunii”, a fost o necunoaștere a celui care a prezidat ședința. Nu e chiar ”mare brânză, opoziție”, după cum a spus Lupu. E grav că, în următorii 4 ani, o să avem ”mare circ, opoziție”, fraze aruncate pentru televiziune și nerespectarea legii.

Am înțeles că avantajul de a fi în ultimul rând nu e numai faptul că cei care vin cu semănatul nu vor arunca cu orez în tine, dar și cel că reușești să le vezi pe toate, inclusiv capra din poala lui Ghimpu. Am mai înțeles că aceste imagini nu sunt cele pe care vreau să le mai văd vreodată în Parlament și că nu își au locul aici. Cred că a venit timpul totuși, după 24 ani, să ne maturizăm. La 24 ani cred că putem să nu ne mai bâlbâim prezidând ședința și să nu facem circ, ci să începem a munci, cu atenția presei sau fără, că doar, de asta suntem acolo”, a scris proaspătul parlamentar.

Doina Secrieru

Share