Litvinenco, despre procedura de evaluare integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP: Nu va fi deloc ușor…

Litvinenco, despre procedura de evaluare integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP: Nu va fi deloc ușor…

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco spune că începerea procedurii de verificare a integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSPE este un moment foarte important pentru reformarea sistemică a justiției, așteptată ani în șir de către cetățeni, transmite OFICIAL.

Într-un comentariu făcut public pe pagina sa de Facebook, după ce Parlamentul a adoptat proiectul cu privire la evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP, ministrul a menționat că „are toată încrederea că vor reuși să realizeze acest prim-exercițiu, care este destul de ambițios, dar datorită căruia vor reuși să înceapă marea curățare a justiției de corupție”.

„Este primordial să începem de sus, de la verificarea integrității membrilor CSM și CSP, pentru că anume aceste două foruri decid ce fel de judecători și procurori sunt admiși în sistem. Or, pentru ca să avem o justiție în care oamenii să aibă încredere, iar deciziile să nu se ia pentru anumite favoruri, avem nevoie de judecători și procurori cinstiți, integri și profesioniști.

Cum am mai spus, nu va fi deloc ușor. Se va opune rezistență din interiorul sistemului și nu doar. O dovadă în acest sens este și decizia socialiștilor de a părăsi ședința Parlamentului. Este curios, de ce nu acceptă acest pre-vetting? Îi sperie faptul că unii judecători și procurori, care le ”apără” interesele, nu se vor mai regăsi în sistem? Nu ne vom lăsa intimidați de astfel de acțiuni. Suntem determinați să mergem înainte și să luptăm cu corupția judiciară până la capăt”, a declarat Litvinenco.

Amintim că, în cadrul ședinței Legislativului de ieri, 10 februarie, deputații au adoptat, în lectură finală, proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora. Documentul a fost susținut cu votul a 63 de deputați.

Doina Buruiană

Share