La Criuleni a avut loc o rundă de consultări publice cu privire la construcția complexului de procesare a subproduselor de origine animală

La Criuleni a avut loc o rundă de consultări publice cu privire la construcția complexului de procesare a subproduselor de origine animală

O rundă de consultări publice a avut loc, astăzi, la Criuleni, cu privire la construcția complexului de procesare a subproduselor de origine animală (SOA), nedestinate consumului uman.

La eveniment a participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir BOLEA împreună cu secretarul de stat Iurie Scripnic, reprezentanții autorităților publice locale și Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) și  agricultorii.

„Obiectivul principal al unității de procesare este excluderea riscurilor de contaminare a solurilor și apelor freatice cu deșeuri animaliere, care prezintă un pericol biologic pentru sănătatea publică și a animalelor. Subprodusele de origine animală nedestinate consumului uman pot fi transformate în produse utile și valoroase pentru industrii. În țările înalt dezvoltate, SOA sunt procesate și utilizate ca sursă alternativă de hrană pentru zootehnie. Astfel, crearea unui complex modern de procesare a subproduselor de origine animală va aduce o serie de beneficii, asigurând trasabilitatea produselor de origine animală. Totodată, va oferi șansa de a lansa exporturile de produse de origine animală în Uniunea Europeană”, a subliniat Vladimir BOLEA.

Până acum, țara noastră nu a dispus de infrastructură care ar asigura prelucrarea tuturor tipurilor de subproduse de origine animală. În acest sens, Liviu GUMOVSCHI, directorul executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, a menționat că unitatea de procesare va dispune de două linii de procesare, cu capacitate a câte 2.5 t/h, ce vor funcționa în baza celei mai inofensive metode – sterilizare sub presiune, adică subprodusele nu vor fi incinerate. În rezultatul procesării SOA, vor fi obținute grăsimi topite și făină de carne de oase.

Reamintim că, în vara anului curent, Parlamentul a votat proiectul de lege cu privire la alocarea unui lot de teren pe care urmează să fie amplasată o unitate de gestionare a subproduselor de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman. Lotul pe care va fi construită unitatea de procesare se află la Criuleni și are o suprafață de 2,5 de ha. Crearea sistemului modern de gestionare a subproduselor de origine animală are loc în cadrul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova, finanțat de Banca Mondială.

Share