Directorul MIEPO: ZEL şi Parcurile Industriale au potențialul de a atrage proiecte investiționale majore
Oportunitățile de cooperare dintre mediul de afaceri din Republica Moldva și Federația Rusă în sectorul industrial, sfera serviciilor și infrasctructurii, eficienței energetice, precum și facilitarea accesului pe noi piețe au fost principalele subiecte abordate în cadrul primei zile a Forului de afaceri moldo-rus, desfășurat cu genericul ”Prin calitate spre competitivitate”.
Evenimentul a fost organizat pe 31 ianuarie curent de Camera de Comerţ şi Industrie din Republica Moldova în parteneriat cu Organizaţia pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor (MIEPO), reunind un număr mare de reprezentanți ai asociațiilor de business, autorităților publice de profil, agențiilor implementatoare, conducători ai camerelor de comerț și industrie, antreprenori, oameni de știință din cele două țări.
În prima zi a evenimentului, directorul MIEPO, Vitalie Zaharia a prezentat oportunitățile de cooperare în sectoarele cu potențial investițional din țara noastră, referindu-se la avantajele de natură comercială oferite de acordurile bilaterale și multilaterale semnate de Republica Moldova. De asemenea, directorul MIEPO a vorbit despre condițiile favorabile și facilitățile puse la dispoziția investitorilor pe platforma Parcurilor Industriale și Zonelor Economice Libere.
”Zonele Economice Libere şi Parcurile Industriale, prin prisma garanţiilor, facilităţilor fiscale şi vamale au potențialul de a atrage proiecte investiționale majore. De exemplu, domeniul IT sau industria de automotive pot deveni centre industriale de impact regional pentru investitorii străini. Investiţiile în infrastructură, dar și facilitățile logistice și de producție, pot transforma Moldova într-un centru logistic şi de reexport pentru Europa Centrală şi de Est. Totodată, întreg cadrul de cooperare în baza acordurilor de liber schimb atât cu UE, cât și cu CSI, Turcia și alte țări ne oferă avantajul pentru investitorii interesați de comerțul cu țările care au nevoie de acces pe aceste piețe”, a afirmat Vitalie Zaharia.
De asemenea, administratorul Zonei Economice Bălţi, Vasile Șoldan, a prezentat oportunitățile și viziunea de colaborare pe platforma acestei instituţii, menționând că își propune în perspectivă construcția la Bălți a unui centru expozițional, care ar îmbunătăți comunicarea dintre mediul de afaceri și ar stimula interesul pentru investiții în această regiune.
La rândul său, delegatia rusă și-a exprimat interesul pentru inițierea noilor proiecte comerciale și investiționale bilaterale, pentru a facilita accesul reciproc pe piețe. Vorbind despre cooperarea pe dimensiunea industriei ușoare, directorul unei companii textile din Federația Rusă a apreciat calitatea produselor moldovenești ca fiind una de nivel european. Acesta și-a exprimat convingerea în succesul unei cooperări cu întreprinderile textile moldovenești pentru piața rusă, cu perspectiva de a crea companii mixte pentru fabricarea și furnizarea mărfurilor textile pe piața europeană.
La discuții au mai participat reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie din or. Tula, manageri ai companiilor ruse producătoare de cablaje, care au prezentat modalitățile de cooperare cu partenerii moldoveni.
Forumul de afaceri moldo-rus se desfășoară pe parcursul a două zile, pe 31 ianuarie-1 februarie și face parte din cele șase reuniuni economice internaționale organizate în premieră la Chișinău cu prilejul Expoziției naționale Fabricat în Moldova.