Valeriu Munteanu a explicat motivele (re)subordonării Agenției „Moldsilva”

Valeriu Munteanu a explicat motivele (re)subordonării Agenției „Moldsilva”

Conducătorii administrației publice centrale de mediu și cei ai entităților subordonate Agenției „Moldsilva” (întreprinderile pentru silvicultură, rezervațiile naturale și Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice) au fost protagoniștii unui dialog constructiv, al cărui scop a constat în identificarea soluțiilor optime de revigorare a patrimoniului forestier din Republica Moldova.
Discuțiile s-au axat pe expunerea și analiza situației din domeniul silviculturii și cinegeticii, în vederea executării Legii prin care Agenţia „Moldsilva” a trecut în gestiunea autorităţii centrale de mediu, dar și pe elaborarea conceptului de reformare.
IMG 0669 treiIMG 0670 doiMinisterul Mediului, Valeriu Munteanu a explicat motivele (re)subordonării Agenției, care derivă din necesitatea separării competenţelor: „Acest lucru este în unison cu aspirațiile noastre europene şi cu toate normele internaţionale. Maturitatea politică de care dă dovadă clasa politică a făcut posibil ca „Moldsilva” să fie scoasă din captivitatea imperativelor politice și este de datoria noastră să nu ratăm ocazia de a schimba în bine lucrurile din silvicultură pentru a evita o catastrofă ecologică. Salvgardarea ramurii este o prioritate pentru Ministerul Mediului al Republicii Moldova, de aceea, la întrunirea de astăzi trebuie elaborat un plan de măsuri pentru înlăturarea gravelor deficiențe cu care se confruntă acest domeniu. Spre exemplu – vânătoarea. Personal, consider că este expresia firii consumatoare și crude pe care o poate manifesta omul modern. O îndeletnicire a cărei consecințe sunt uneori grave, cum ar fi cazul de la Pădurea Domnească! Înţeleg că prin vânătoare se reduce numărul unor specii mult prea prolifice și se protejează comunităţile viețuitoarelor aflate în pericol. Dar acest echilibru trebuie restabilit pe baze științifice și fără prejudicii pentru natură.
Politicile vor reveni Ministerului, administrarea va rămîne la Agenţie, iar controlul va merge la Inspectoratul Ecologic. Vom încerca într-un timp foarte scurt, şi avem deja suportul partenerilor externi în acest sens, ca să fie reconceptualizat acest sistem şi să aducem cele mai bune practici, inclusiv din UE, astfel încît să depășim problemele din sectorul silvic prin redimensionarea responsabilităților față de societate și natură”, a reiterat Valeriu Munteanu.
IMG 0697 patruÎn privința subiectelor controversate, printre care politica de arendare a pădurii și de edificare a construcțiilor ilegale în masivele forestiere, vânătoarea, tactica defrișărilor și împădurirea, și-au expus opiniile specialiștii silvicultori. Discuțiile s-au axat apoi pe exercitarea funcţiilor, promovarea politicii de stat în domeniu, efectuarea lucrărilor de extindere, regenerare si conservare, reconstrucţia ecologică, folosirea raţională a resurselor forestiere, paza, protecţia şi dezvoltarea fondului naţional forestier și cinegetic. În atenție a fost și starea normativelor de producere, organizarea depistării şi combaterii braconajului, a bolilor şi dăunătorilor forestieri, sarcinile și realizările domeniului cercetărilor şi al proiectării silvice.

 

Mihaela Rotari

Share