Un pas care demult trebuia făcut
În iureşul evenimentelor, care ne copleşesc pe toţi în fiecare zi, a fost trecut cu vederea un proiect de lege de maximă importanţă pentru mediul de afaceri, votat recent de Parlament în prima lectură. La concret, e vorba de proiectul de lege privind modificarea unor acte normative în domeniul controlului activităţii de întreprinzător.
Aceste modificări au scopul de a reduce durata procedurilor de control; vor permite antreprenorilor să conteste deciziile de control în instanță, prevenind astfel pierderi nejustificate de timp și bani; sunt introduse sancțiuni, în cazul abuzurilor din partea inspectorilor; se îmbunătățește supravegherea internă a autorităților de control din partea Cancelariei de Stat. Foarte important este că, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, astfel încât antreprenorii vor pierde timp mai puțin în înlăturarea și prevenirea încălcărilor. Totodată, urmează să fie introdusă posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații.
Acest proiect de lege reprezintă una dintre cele mai ample abordări din toţi anii de independenţă a ceea ce înseamnă proceduri de control cărora sunt supuşi agenţii economici. Şi până acum s-au implementat reglementări bune în acest domeniu, dar ele au purtat mai degrabă un caracter fragmentar decât complex. Nu ştiu de la ce au pornit iniţiatorii proiectului de lege, dar, cu siguranţă, acest document vine să răspundă unei mari aşteptări care există în mediul de afaceri din Republica Moldova. Din propria experienţă, dar şi din comunicarea cu o mulţime de parteneri pe care-i avem, pot afirma că oamenii de afaceri (cel puţin, cei oneşti) nu se tem de controale, aşa cum se vehiculează uneori, dar trebuie să recunoaştem că uneori se pierde nejustificat de mult timp, eforturi pentru a asigura condiţiile necesare ca reprezentanţii organelor de control să-şi poate exercita atribuţiile. De asemenea, în prezent unele norme legale privind acţiunile, recomandările sau indicaţiile reprezentanţilor structurilor cu funcţii de control sunt interpretabile, iar aceasta iarăşi creează impedimente oamenilor de afaceri. De aceea, cel puţin din punctul de vedere al timpului şi efortului, dar şi al măsurilor post factum, care trebuie întreprinse după controale, proiectul de lege votat de Parlament în prima lectură este unul necesar şi sunt sigur că va avea efecte benefice.
Părerea mea personală este că acest proiect de lege, pe lângă efectele imediate asupra agenţilor economici ce activează pe piaţa Republicii Moldova, poate avea şi alte două efecte importante. În primul rând, acesta e un semnal important pentru potenţialii investitori, iar în al doilea rând poate fi un stimulent puternic pentru cei ce intenţionează să iniţieze noi afaceri. Mai ales pentru reprezentanţii business-ului mic şi mijlociu, care au o „sensibilitate” mai mare atunci când se confruntă cu controale din partea organelor responsabile. Dar, să vedem ce va urma la modul practic, pentru că socoteala de acasă e bună, însă trebuie să se potrivească şi cu cea de la piaţă.
Viorel Godea, Director general al companiei de construcţii „Lagmar”