Un grup de lucru va fi creat pentru depășirea problemelor la exportul de fructe

Un Grup de lucru, membrii căruia, de comun acord, vor întreprinde măsurile ce se impun pentru a identifica soluţii optime de depăşire a dificultăţilor şi impedimentelor existente la exportul de fructe, va fi creat. Despre aceasta s-a convenit astăzi, 13 octombrie, la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, unde a avut loc o reuniune a producătorilor şi exportatorilor de fructe, prezidată de  ministrul Vasile Bumacov.

La şedinţă au fost prezenţi viceminiştrii Gheorghe Gaberi şi Vladimir Loghin, directorul şi vicedirectorul AIPA, Petru Maleru şi Nicolae Ciubuc, şeful direcţiei politici de producţie şi reglementări de calitate a produselor vegetale din cadrul ministerului, alţi reprezentanţi ai instituţiei.

Participanţii şi-au propus să discute despre situaţia cauzată de embargoul impus de Federaţia Rusă la exportul de fructe pe piaţa acestei ţări, probleme actuale ce vizează în linii mari, exportul de mere, inclusiv, acordarea sprijinului financiar producătorilor de fructe şi subvenţionarea sectorului.

Ministrul a informat despre măsurile pe care le întreprinde întru susţinerea producătorilor şi exportatorilor de fructe şi legume, respectiv, dialogul constant cu instituţiile vizate ale Uniunii Europene şi Banca Mondială.

În cadrul discuţiilor, răspunzând la întrebări, Vasile Bumacov a subliniat  că, urmare a intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător,  nu mai există  preţuri indicative la export,  precum  nu există nici  “garanţiile”  solicitate anterior de agenţii economici din ţările vecine la export. Referindu-se la acordarea sprijinului financiar producătorilor de fructe, ministrul a menţionat că, este iminentă revederea în termene proxime, a Hotărârii Guvernului nr. 735 din 10 septembrie 2014, “Pentru aprobarea Regulamentului privind modul de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe”, în vederea modificării acesteia.

Mihaela Rotari

Share