Succesele Partidului Şor sperie autorităţile – avocaţii, despre sentinţa lui Ilan Şor

Succesele Partidului Şor sperie autorităţile – avocaţii, despre sentinţa lui Ilan Şor

În cadrul unui briefing de presă susținut astăzi, 22 iunie, la tema sentinţei clientului lor, pronunţată cu o zi înainte, avocaţii lui Ilan Şor au anunţat că „… şi legislaţia noastră, şi practica în multe ţări civilizate permite oamenilor, care cooperează cu ancheta, să se bazeze pe statutul de martor şi apărare”. În consecinţă, faptul că acest lucru nu este respectat în privinţa lui Ilan Şor, denotă direct o încălcare a drepturilor sale, precum şi faptul că contribuirea la anchetă, şi mai ales provocarea lansată schemelor de corupţie în Moldova, prezintă pericol.

„Atitudinea instanţei faţă de persoana care, pentru prima dată în ultimii 25 de ani a permis să fie descoperită corupţia în eşaloanele superioare ale puterii din Moldova, să descurajeze cetăţenii în cooperarea pentru lupta împotriva corupţiei. În Republica Moldova, demascarea corupţiei în eşaloanele superioare ale puterii este nesigură. La aceeaşi concluzie au ajuns şi deputaţii europeni, cu care am discutat în Parlamentul European la Strasbourg”, a declarat avocatul Iulian Bălan.

De asemenea, el consideră că acţiunea împotriva lui Ilan Şor, care este actualul primar şi lider al partidului, are o conotaţie politică clară. Potrivit avocaţilor, puterea este speriată şi iritată de succesele Partidului Şor, precum şi de succesele personale ale lui Ilan Şor în conducerea oraşului Orhei, precum şi în implementarea politicilor bazate pe acţiuni concrete şi proiecte sociale. Ca avocaţi, noi considerăm că subtextul politic împiedică desfăşurarea unui proces obiectiv şi pronunţarea unei decizii echitabile a instanţei.

În cadrul briefingului, avocaţii au mai informat presa că instanţa a constatat că Ilan Şor nu a fost beneficiarul mijloacelor băneşti furate de la BEM, precum şi că mărimea prejudiciului real al Băncii de Economii, care este stabilit în procedura de examinare a cauzei şi confirmată de probe, constituie 2 miliarde 600 de milioane de lei, iar această sumă va fi în cele din urmă recuperată de la cei, la care au ajuns aceste mijloace băneşti.

De asemenea, avocaţii au declarat că după ce vor lua cunoştinţă de partea motivată a sentinţei, vor oferi comentarii suplimentare şi neapărat o vor contesta într-o instanţă ierarhic superioară.

Doina Secrieru

Share