Secretarul general al Guvernului: „R. Moldova merită să fie o țară modernă cu o administrație publică de nivel european”

Secretarul general al Guvernului: „R. Moldova merită să fie o țară modernă cu o administrație publică de nivel european”

Ceremonia de încheiere a Proiectului Twinning „Suport pentru modernizarea serviciului public din Republica Moldova în corespundere cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene”, s-a desfășurat, la 14 martie curent, cu participarea Secretarului general al Guvernului Lilia Palii, a șefului Delegației UE Pirkka Tapiola și a Ambasadorului Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas.

Potrivit unui comunicat de presă, iniţiat în baza parteneriatului dintre Uniunea Europeană, Cancelaria de Stat şi Oficiul Guvernului Lituaniei, proiectul Twinning a contribuit la consolidarea capacităţilor funcţionarilor publici din Republica Moldova  prin elaborarea şi implementarea programului de instruire și îmbunătăţirea calităţii procesului de dezvoltare profesională. Totodată, Proiectul a sprijinit fortificarea competenţelor secretarilor de stat și ajustarea cadrului normativ cu privire la modernizarea serviciului public în corespundere cu cele mai bune practici europene.

În cadrul evenimentului, Lilia Palii a subliniat aportul Proiectului la reformarea și crearea unei administrații publice profesioniste și receptive la necesitățile cetățeanului. „Proiectul Twinning a venit în Republica Moldova la un moment crucial,  cu o valoare adăugată esențială pe un șir de componente. Vreau să aduc mulțumiri pentru realizarea acestui proiect de succes și sămi exprim speranța în stabilirea  parteneriatelor, inclusiv pe alte platforme, pentru că Republica Moldova merită să fie o țară modernă, cu o administrație publică de nivel european”, a declarat Secretarul general al Guvernului.

La rândul său, Pirkka Tapiola a exprimat disponibilitatea UE de a sprijini în continuare implementarea reformei administrației publice și de a susține agenda de reforme a Guvernului Republicii Moldova. „Reforma administrației publice este un proces pe termen lung, care necesită stabilitate, consecvență și planificare strategică, iar o administrație publică fortificată poate schimba modul în care funcționează o țară, în beneficiul cetățeanului”, a menționat șefului Delegației UE.

Proiectul Twinning, cu o durată de 2 ani și un buget total de 1,2 milioane euro, oferite de UE, a generat rezultate importante, facilitând procesele și mecanismele de implementare a schimbărilor necesare în serviciul public. Dintre partenerii proiectului au făcut parte Oficiul Guvernului, Departamentul Serviciului Public, Centrul de Instruire pe lângă Ministerul Finanţelor și Agenţia Europeană a Fondurilor Sociale.

În scopul sprijinirii procesului de integrare a țărilor candidate la UE, instrumentele Twinning au fost lansate la inițiativa Comisiei Europene în anul 1998. Acesta  reprezintă un instrument de dezvoltare a capacităţilor instituţionale prin intermediul schimbului de experienţă în sectorul public între statele membre UE și țările beneficiare a Programului.

Doina Secrieru

 

Share