Politicienii cu psihopatii și potențial agresiv. Un expert din R.Moldova îți spune cum să îi recunoști!

Politicienii cu psihopatii și potențial agresiv. Un expert din R.Moldova îți spune cum să îi recunoști!

Dorian Furtună, etolog, doctor în biologie, autor al cărții „Homo Aggressivus”, s-a referit la politicienii cu psihopatii, dar și la cei cu potențial agresiv și a spus cum pot fi recunoscuți aceștia.

„Aparent paradoxal, dar anumite trăsături sub-clinice, anumite psihopatii pot înlesni ascensiunea ierarhică a individului. Cauza e simplă: psihopații, atunci când știu să-și controleze impulsurile, sunt despovărați de morală, empatie și scrupule. Or, aceste virtuți constituie o piedică în politica mare. Foarte des, liderilor politici le este caracteristic un narcisism accentuat, uneori aproape patologic. Există şi un termen clinic – Tulburare narcisistă de personalitate. Narcisiştii sunt exagerat de preocupați de propria lor persoană, ei adoră apariţiile în public, la TV, pe scenă. Ei vor să deţină puterea, să fie lăudaţi şi adulaţi, îşi atribuie o importanţă hiperbolizată, iar în lipsa atenţiei cuvenite, cad în depresie, devin invidioşi şi răzbunători”, a declarant Furtună pentru liberinteleorman.ro.

Totodată, expertul afirmă că, „dacă analizăm bine, nu ne va fi dificil să identificăm politicieni narcisiști în rândurile clasei politice românești; e plină țara de lideri și liderași care aplică tot felul de artificii și trucuri de promovare pentru a fi mereu în vizorul public și pentru a consolida temelia unui propriu „cult al personalității””.

De asemenea, etologul a vorbit și despre cum să depistăm că un politician are potential agresiv, înainte de a-l vota. „Partea proastă cu politicienii e că și cei de treabă devin insuportabili odată ajunși în funcții sus-puse. Să avem în vedere că există circumstanțe și contexte sociale când cetățenii solicită un asemenea conducător. Atunci când există un pericol din afară sau când s-au acumulat grave nemulțumiri interne”, a declarat expertul.

Dorian Furtună a afirmat, pentru sursa citată, că „încă Gustave Le Bon susţinea că oamenilor le place cruzimea şi simpatiile maselor sunt întotdeauna de partea tiranilor. E o psihologie valabilă și pentru zilele noastre”.

„Dacă e să revin nemijlocit la întrebarea pe care mi-ați adresat-o, cu privire la identificarea potențialului agresiv, părerea mea este că ar trebui să testăm psihologic, implicit psihiatric, candidaţii la funcţii de conducere în stat. Dacă sunt testaţi poliţiştii, judecătorii, pedagogii, diverse categorii de angajaţi, nu e oare cu atât mai justificată testarea politicienilor, care decid soarta a milioane de oameni? Indivizii patologic de narcisişti, ambiţioşi, aroganţi, paranoici care ajung în vârful puterii pot deveni un adevărat dezastru. Sau îi testăm noi pe ei, sau vor experimenta ei pe noi. Ce alegem?…”,a spus Furtună.

Doina Secrieru

Share