Ruxanda Glavan va patrona secția de Hematologie pentru copii, din cadrul Institutului Oncologic

Ruxanda Glavan va patrona secția de Hematologie pentru copii, din cadrul Institutului Oncologic

Ruxanda Glavan va patrona secția de Hematologie pentru copii, din cadrul Institutului Oncologic. Ministrul Sănătății a făcut această declarație, vineri, în cadrul evenimentului de lansare a primului Program Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, potrivit unui comunicat de presă.

În secția de Hematologie au fost create condiții moderne de tratament și reabilitare. De asemenea, în cadrul unui proiect austriac, aici au fost amenajate săli pentru instruirea și recrearea copiilor. În prezent, tratamentele aplicate sunt eficiente în proporție de peste 80 la sută. Această performanță a fost obținută în ultimii ani, datorită noilor metode de diagnostic aplicate și a echipamentelor medicale moderne achiziționate.

Singura problemă este asigurarea cu medicamente a secției de Hematologie. Preparatele sunt foarte costisitoare și sunt administrate unui număr mic de pacienți. Din acest motiv, agenții economici refuză să importe medicamentele. Ca urmare, mai multe preparate vitale pentru tratamentul copiilor de cancer lipsesc din țară.

Datorită donatorilor, pacienții minori beneficiază de medicamentele necesare. Dar această situație provoacă incertitudine și griji suplimentare personalului medical.  Ca urmare, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, va solicita Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) să achiziționeze  medicamente și  pentru copiii tratați în secția de Hematologie a Institutului Oncologic.  Amintim că, PNUD și-a luat angajamentul, în baza unui acord încheiat cu Ministerul Sănătății, să cumpere medicamente  pentru mai multe categorii de bolnavi.

Aproximativ 48 000 de moldoveni suferă de cancer. În fiecare an,  peste 6000 de bolnavi decedează. Cancerul este  cea de-a doua cauză  a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare. Cele mai multe cazuri de deces sunt înregistrate printre bolnavii de cancer colonorectal, pulmonar, mamar și stomacal. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, o treime din totalul de cazuri noi de cancer pot fi prevenite prin renunțarea la  tutun, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică.

01 02 03

Doina Secrieru

Share