Ruxanda Glavan a verificat respectarea ordinului cu privire la tratamentul chirurgical al malformațiilor cardiace congenitale

Ruxanda Glavan a verificat respectarea ordinului cu privire la tratamentul chirurgical al malformațiilor cardiace congenitale

Ministrul Sănătății a vizitat ieri, 28 iunie, secțiile “Chirurgie malformații cardiace congenitale” și „Terapie Intensivă” din cadrul Spitalului Clinic Republican, unde sunt tratați copiii cu aceste patologii.  Ruxanda Glavan a verificat respectarea implementării Ordinului cu privire la reglementarea tratamentului chirurgical al pacienților cu malformații cardiace congenitale, aprobat de Ministerul Sănătății.

“Am vrut să mă asigur că acest ordin este respectat de medici.  Doar specialiștii au competențele necesare să indice tratamentul potrivit pentru un copil cu  malformație cardiacă congenitală. Tot ei trebuie să decidă dacă pacientul poate fi operat în țară sau peste hotare.  Îndemn medicii din raioane să se consulte cu specialiștii Spitalului Clinic Republican și Institutului Mamei și Copilului, de fiecare dată când suspectă o patologie cardiacă congenitală la făt sau la nou-născut, și să întreprindă imediat măsuri pentru ca gravida sau copilul să beneficieze la timp de asistența medicală specializată necesară”, a declarat Ruxanda Glavan, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan,  a fost informată că după publicarea ordinului Ministerului Sănătății, mai mulți medici din spitalele raionale au solicitat detalii despre procedura care reglementează diagnosticul și tratamentul copiilor cu malformații cardiace congenitale.

“Am fost contactați de medicii din spitalele din raioanele Râșcani, Cahul, Soroca, Ungheni. Mulți medici și părinți nu știau cum să acționeze, pentru că nu a existat niciodată un document care să reglementeze această procedură. Ca urmare, mulți părinți nici nu știau că în țară sunt tratate malformații cardiace congenitale.  Despre secția de la Spitalul Clinic Republican părinții aflau de pe rețelele de socializare. Nu exista o comunicare între medicii din spitalele raionale, care diagnosticau aceste patologii și specialiștii Institutului Mamei și Copilului sau ai Spitalului Clinic Republican”, a precizat Liviu Maniuc, șeful secției Chirurgia malformațiilor cardiace congenitale din cadrul Spitalului Clinic Republican.

Lipsa reglementărilor tratamentului chirurgical al patologiilor cardiace congenitale și cooperarea insuficientă dintre medici în ultimii ani au limitat accesul copiilor bolnavi la asistența medicală necesară. În același timp, părinții care au dispus de sursele financiare necesare și-au internat copiii în clinicile din străinătate, la recomandarea medicilor. Totul  s-a întâmplat în condițiile în care pacienții puteau fi operați în țară, rapid și gratuit. Este și cazul Ianei Iațco, care a născut o fetiță cu o patologie congenitală cardiacă.

“Diagnosticul a fost stabilit la maternitatea nr1. De aici am fost transferată la Institutul Mamei și Copilului. Medicul neonatolog  mi-a comunicat că patologia poate fi tratată doar peste hotare și m-a îndrumat să internez copilul într-o clinică din Kiev. Operația m-a costat peste șapte mii de euro. Și în decursul a doi ani, pentru consultațiile efectuate o dată în trei luni la Kiev, am cheltuit încă câte 300 de euro pentru drum. Despre secția de cardiochirurgie a Spitalului Clinic Republican am aflat de pe o rețea de socializare, așa am ajuns aici “, a povestit Iana Iațco.

Aproximativ 350 de copii sunt tratați, în fiecare an, în secția „Chirurgie malformații cardiace congenitale”, din cadrul Spitalului Clinic Republican. În același timp, în decursul unui an, 30 de pacienți minori erau internați în clinicile din străinătate,  dintre care 15 aveau patologii care puteau fi operate în țară.

1 2 3 4 5

Mihaela Rotari

Share