RM este reprezentată la cea de-a 68-a sesiune a  Adunarii Mondiale a Sănătății de Mircea Buga

RM este reprezentată la cea de-a 68-a sesiune a  Adunarii Mondiale a Sănătății de Mircea Buga

În perioada 18-26 mai 2015, la Geneva se desfăşoară sesiunea a 68-a a Adunarii Mondiale a Sănătății (AMS), la care participă delegaţii din toate ţările membre OMS.

În agenda de discuţii din acest an se regăsesc subiecte referitoare la reforma OMS, programe şi bugetul pentru anii 2016-2017, dar şi subiecte de sanatate de importanţă globală, cum sunt: bolile netransmisibile, bolile infecţioase, sistemele de sănătate, promovarea sănătății pe tot parcursul vieții, ş.a.

În prima zi a sesiunii, Margaret Chan, directorul general al OMS, a anunțat despre crearea unui fond de 100 de milioane de dolari, pentru prevenirea unor eventuale situaţii de urgenţă, cum ar fi epidemiile sau crizele sanitare.

Cancelarul german, Angela Merkel a ţinut un discurs la inaugurarea sesiunii a 68-a a AMS, menţionând că e nevoie de o centralizare a sistemului şi revizuirea planului de acţiuni al OMS-ului, pentru creşterea eficacităţii şi a promptitudinii reacţiilor în caz de urgenţă.

Republica Moldova este reprezentată  la cea de-a 68-a sesiune a AMS de către ministrul sănătăţii, Mircea Buga. Demnitarul moldovean  a prezentat un discurs privind “Consolidarea sistemului de sănătate rezilient”, referindu-se la obiectivele şi particularitățile sistemului de sănătate al RM: “Cele mai importante provocari cu care ne ciocnim  sunt: extinderea accesului echitabil la serviciile medicale, îmbunătăţirea calitaţii actului medical și asigurarea cu produse farmaceutice esenţiale.”  Totodată, în discurs s-a atras atenţia asupra necesităţii monotorizării mobilităţii cadrelor medicale, precum şi reglementarea legislaţiei privind ocuparea forţei de muncă şi remunerarea lucrătorilor medicali.

Un aspect aparte abordat vizează  angajamentul RM de a soluționa alte probleme de sanatate, cum ar fi combaterea rezistenței antimicrobiene și reducerea impactului poluării aerului asupra sănătății: “În acest context , Republica Moldova susține aprobarea ulterioară a Planului global de acţiune, co-sponsorizând Rezoluţia Rezistența la antimicrobiene.”

Ministrul sănătății a salutat acțiunile OMS de combatere a bolilor netransmisibile (NCD), inclusiv necesitatea oferirii în continuare a suportului de către OMS cu referire la elaborarea politicilor adaptate particularităților naționale axate în special pe 4 piloni: guvernanța, prevenirea și reducerea factorilor de risc, servicii de sănătate și supraveghere.

Adunarea Mondială a Sănătăţii este structura decidentă supremă pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, agenţie ONU specializată în sănătate publică. Adunarea este convocată în fiecare an şi reuneşte reprezentanţi de nivel înalt din cele 194 de state membre ale organizaţiei. Pentru prima data, în acest an, OMS a organizat transmisia live a Adunării Mondiale a Sănătăţii.

Maria Roșca

Share