Reuniunea Comitetului de coordonare a Fondului fiduciar multi-donator „Moldova – Către unitate în acțiune”. Uite ce s-a discutat!
Pe 22 iunie curent, Organizația Națiunilor Unite (ONU) din Moldova şi Cancelaria de Stat au găzduit reuniunea Comitetului de coordonare a Fondului fiduciar multi-donator „Moldova – Către unitate în acțiune”. La eveniment au fost prezentate progresele realizate de programele implementate în cadrul Fondului în cursul anului 2016, în special rezultatele obținute în domenii precum drepturile omului, violența bazată pe gen, participarea femeilor la procesul decizional și asistența medicală primară, dintre care unele sunt implementate pe ambele maluri ale Nistrului, potrivit unui comunicat de presă.
În cuvântul de salut, Lilia Palii, Secretar General al Guvernului Republicii Moldova, a exprimat recunoștința Guvernului față de ONU Moldova pentru sprijinul acordat, subliniind importanța strânsei colaborări cu ONU și cu partenerii de dezvoltare. De asemenea, Lilia Palii a reiterat angajamentul Guvernului Republicii Moldova de a valorifica în continuare parteneriatul bazat pe încredere și pe necesitățile oamenilor, inerent pentru realizarea reformelor. În context, Secretarul General al Guvernului a menționat reforma administrației publice în curs de implementare, elaborarea Strategiei naționale de dezvoltare 2030 și naționalizarea obiectivelor dezvoltării durabile.
„ONU în Moldova și Cancelaria de Stat au stabilit un parteneriat puternic și este important să se continue dialogul și schimbul de opinii cu privire la tendințele de dezvoltare actuale în contextul schimbării continue a mediului de dezvoltare din Moldova. ONU este gata să sprijine în continuare Guvernul în adresarea acestor provocări, iar programele comune din cadrul Fondului sunt exemple bune în acest sens” a declarat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU, Reprezentantă Permanentă PNUD Moldova.
În prezent, patru proiecte comune sunt implementate în cadrul Fondului fiduciar multi-donator „Moldova – Către unitate în acțiune”. Acestea sunt realizate de agențiile ONU și finanțate de către Guvernul Suediei, de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și de către Guvernul Norvegiei. Proiectele sunt:
Acțiunea comună de consolidare a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova (OHCHR / UNAIDS / UNDP / UNODC);
Îmbunătățirea reprezentării politice a femeilor prin îmbunătățirea capacității și sprijinului sporit în Moldova (PNUD / ONU Femei);
Moldova: Contribuția la Programul de măsuri de consolidare a încrederii în Transnistria – Sectorul sănătății, faza 2 (PNUD / UNICEF / OMS);
Sprijin pentru instituțiile naționale pentru drepturile omului (OHCHR / PNUD).
Doina Secrieru