Repopularea cu puiet de pește a lacurilor de acumulare Dubăsari și Costești – Stânca (foto)

Repopularea cu puiet de pește a lacurilor de acumulare Dubăsari și Costești – Stânca (foto)

Serviciul Piscicol, din subordinea Ministerului Mediului, a inițiat desfășurarea repopulării cu puiet de pește a lacurilor de acumulare Dubăsari și Costești – Stânca. Acțiunea de repopulare, prima în ultimii trei ani, presupune eliberarea în apele lacurilor de acumulare a 39400 kg de puiet de pește. Astfel, în bazinele acvatice, în scopul dezvoltării ihtiofaunei și ameliorării situației în râurile Prut și Nistru, precum și în afluenții acestora, puietul de speciile Carp, Cosaș, Sînger și Novac este cel mai productiv. (26200 kg –Dubăsari și 13200 – Costești-Stânca).

IMG 5437 mAstăzi, în s. Molovata, raionul Dubăsari, prima partidă de puiet a fost transferată de la o crescătorie în apele lacului de acumulare Dubăsari. La eveniment a participat Ministrul Mediului Valeriu Munteanu și reprezentanți ai Serviciului Piscicol, care au întreprins și o evaluare a activităților din domeniu, menționând că pentru menţinerea diversităţii ihtiofaunei în bazinele acvatice piscicole naturale cu puiet de specii valoroase de peşti mai sunt necesare și alte măsuri ameliorativ-piscicole. Se are în vedere minimalizarea influenţei factorilor care acţionează negativ asupra reproducerii, conservării şi utilizării raţionale a resurselor biologice acvatice, anihilarea acțiunilor de braconaj.
IMG 5435 m

Ministrul Valeriu Munteanu a menționat că repopularea dată este prima de acest gen din ultimii trei ani și a fost integral finanțată din sursele Fondului Ecologic Național în valoare de 1290000 lei. Totodată oficialul a ținut să sublinieze că la momentul de față ihtiofauna fluviului Nistru a avut de suferit mult de pe urma secetei din vara acestui an, iar acțiunea dată vine să refacă prejudiciul cauzat de cataclismele naturale și efectul negativ al factorului antropic. Concomitent, este o reparație a prejudiciului adus de către cei certați cu legea      –  de la începutul  anului curent, numai în apele lacului de acumulare Dubăsari inspectorii piscicoli ””pescuind” plase monofilament, utilizate de braconieri, cu o lungime totală mai mare de 100 km.
IMG 5429 mVlad Ungurean, directorul Serviciului Piscicol a specificat că în conformitate cu prevederile art. 33 al Legii Nr.149 din 08.06.2006, instituția are obligaţia de a asigura în obiectivele acvatice piscicole naturale efectuarea măsurilor de ameliorare piscicolă. La realizarea proiectului sînt implicaţi exclusiv specialiştii Serviciului Piscicol, care organizează şi desfăşoară achiziţia puietului şi lucrărilor preconizate prin licitaţie publică,  evaluează starea puietului propus de producătorii autohtoni (gospodării piscicole) şi  organizează popularea propriu zisă a puietului în lacurile de acumulare Costeşti – Stânca şi Dubăsari.

Astfel de măsuri necesită continuitate, din motivul că contribuie semnificativ la redresarea stării resurselor piscicole din obiectivele acvatice naturale. În linii generale, proiectul în cauză prevede protecţia şi restabilirea resurselor piscicole din obiectivele acvatice naturale, care au o importanţă naţională şi interstatală în privinţa conservării biodiversităţii”. Să sperăm că acțiunea se va dovedi a fi cu o mare pondere pentru eficacitatea economică și ecologică – a concluzionat Vlad Ungureanu.
IMG 5433 M

 

Mihaela Rotari

Share