R.Moldova va avea consultanți financiari în Agricultură și Dezvoltare Rurală

R.Moldova va avea consultanți financiari în Agricultură și Dezvoltare Rurală

Luni, 31 octombrie 2016, Iurie Ușurelu, Viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu  Andrei Timuș, Director al CIA, au inaugurat cursurile de instruire pentru primii 10 candidați la funcția de Consultanți Financiari în Agricultură și Dezvoltare Rurală, cursuri care vor dura până vineri, 4 noiembrie 2016. Candidații au fost propuși de către Direcțiile Agricole din cadrul Consiliilor Raionale sau au depus CV-urile direct la adresa indicată în anunțul plasat pe site-ul oficial al CIA.

Inițiativa vine ca urmare a indicației MAIA de instituire în cadrul CIA a Direcției consultanță financiară în agricultură și dezvoltare rurală, în scopul sporirii gradului de valorificare a fondurilor destinate creșterii competitivității produselor autohtone și dezvoltării satelor.

Astfel, în discursul său, dl Ușurelu a menționat că una din sarcinile Direcției Consultanță va fi informarea persoanelor fizice și juridice, care activează în sectorul agroindustrial, despre posibilitățile și oportunitățile de subvenționare sau finanțare privilegiată conform condițiilor donatorilor externi ai Republicii Moldova.

Prin urmare, în baza unui concurs organizat de către CIA, vor fi angajați consultanți regionali pe o perioadă determinată (până la 31 decembrie 2017). Printre condițiile principale de angajare ar fi deținerea diplomei de studii superioare în domeniul juridic, administrație publică, economie, științe agricole, iar experiența în elaborarea business planului va constitui un avantaj. În același timp, candidații trebuie să posede cunoștințe în domeniul financiar sau dorința de a studia domeniul.

Consultanții vor îndeplini sarcini legate de:

–         identificarea oportunităților de finanțare a agriculturii moderne și a dezvoltării rurale;

–         determinarea specificului activității fermierului în scopul finanțării, dar vor lucra și pentru asigurarea contactului beneficiarului cu instituțiile abilitate în elaborarea actelor suplimentare necesare îndeplinirii cerințelor de finanțare;

–         acordarea asistenței în determinarea eligibilității beneficiarului (dacă întrunește condițiile obligatorii de participare);

–         oferirea consultațiilor și întocmirea, împreună cu beneficiarul, a dosarului ce urmează a fi depus la instituțiile ce acordă suport financiar pentru domeniul agroalimentar și dezvoltarea rurală;

–         urmărirea evoluției dosarului de finanțare până la răspunsul final al finanțatorului.

Dl Timuș a subliniat că consultanții financiari vor beneficia de instruire continuă organizată periodic de către CIA privind oportunitățile de finanțare a producătorilor agricoli cu participarea reprezentanților Unităților de Implementare a Proiectelor de finanțare a domeniului. În urma evaluării cursurilor de instruire din această primă etapă, întreprinderea va angaja consultanții care vor acumula punctajul minim necesar. În primele 2 luni aceștia vor primi salariu fix din fondurile CIA, ulterior remunerarea acestora va fi în dependență de numărul, valoarea și calitatea serviciilor prestate.

CIA informează pe această cale despre continuarea recepționării CV-urilor pentru completarea unor noi grupe pentru instruirea candidaților la funcția de consultant financiar în agricultură și dezvoltare rurală.

Amintim că Întreprinderea de Stat „Centrul Informațional Agricol” este un agent economic independent cu drepturi de persoană juridică, subordonată Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, responsabilă de implementarea politicilor statului în domeniul agroindustrial, de coordonarea activităților de implementare a principiului e-Agricultură, de consolidarea și integrarea resurselor informaționale agricole la resursa informațională a statului.

 

Mihaela Rotari

Share