Proiect pentru combaterea propagandei ruse din presă și rețelele sociale – propus de eurodeputatul Siegfried Mureșan în Bugetul UE 2018

Proiect pentru combaterea propagandei ruse din presă și rețelele sociale – propus de eurodeputatul Siegfried Mureșan în Bugetul UE 2018

Deputatul european Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2018, a propus, în bugetul european de anul viitor, finanțarea unui proiect-pilot menit să combată propaganda și acțiunile de dezinformare ale Federației Ruse prin presă și prin rețelele sociale în statele membre și în cele din Vecinătatea estică, în special Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

 Potrivit unui comunicat de presă, proiectul-pilot urmărește pregătirea personalului de specialitate din reprezentanțele Comisiei Europene în statele membre și din delegațiile Uniunii Europene în țările din Vecinătatea estică în vederea monitorizării propagandei ruse și a știrilor false (fake news) ca parte a propagandei, precum și instruirea personalului de specialitate în vederea combaterii acestor fenomene de dezinformare. Eurodeputatul Siegfried Mureșan a solicitat finanțarea cu 3 milioane de euro a proiectului-pilot din Bugetul UE 2018. 

„Scopul proiectului-pilot este de a îmbunătăți modul prin care atât Comisia Europeană, cât și delegațiile Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) în statele din Parteneriatul Estic, prin Grupul Operativ de Comunicare Strategică în Est (East StratCom), își folosesc resursele de comunicare pentru a răspunde eforturilor propagandei ruse. (…) East StratCom a fost stabilit în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă și se axează pe trei arii de lucru: îmbunătățirea comunicării politicilor UE către Vecinătatea estică, consolidarea peisajului mediatic și îmbunătățirea capacității UE de a combate dezinformarea. East StraCom dispune de personal redus (10 angajați) și buget limitat (200.000 de euro). Nu este dotat pentru a face față unei campanii de dezinformare cu finanțare substanțială, larg răspândită și adaptată publicului. Prin urmare, pentru a crește impactul demersurilor UE în ceea ce privește combaterea dezinformării, eforturile pentru comunicare strategică trebuie adaptate la circumstanțele naționale. (…) Scopul proiectului-pilot este de a aduce reprezentanțele Comisiei și delegațiile SEAE la nivelul de expertiză necesar pentru a exploata pe deplin posibilitățile oferite de platformele de social media pentru a stimula dezvoltarea unei campanii de comunicare strategică. Proiectul-pilot ar finanța astfel o monitorizare media complexă și coerentă în întreaga regiune, inclusiv a unui flux mare de date. Pe lângă statele din Parteneriatului Estic, statele membre UE vulnerabile din punct de vedere strategic și statele cu cea mai ridicată predispoziție la propagandă, în special în anumite perioade (spre exemplu, alegeri naționale), ar trebui inițial vizate de acest proiect”, se arată în proiectul-pilot al deputatului european Siegfried Mureșan.

 

Doina Secrieru

Share