Proiect Moldova, România și Ucraina: „Pe aici corupția nu va trece!”

Proiect Moldova, România și Ucraina: „Pe aici corupția nu va trece!”

„Pe aici corupția nu va trece!” este sloganul campaniei de informare anticorupție lansată astăzi la 14 puncte de frontieră dintre Moldova, România și Ucraina. Parteneriatul între cele 3 țări vine să consolideze eforturile de prevenire a corupției prin promovarea integrității și adoptarea unui comportament responsabil în societate, dar și să marcheze Ziua Internațională Anticorupție – 9 decembrie, potrivit unui comunicat de presă.

Campania este lansată simultan în aeroporturile internaționale din capitalele celor trei state partenere: Aeroportul Internațional Chișinău, Aeroportul Otopeni (București) și Aeroportul Borispoli (Kiev), și va derula pe parcursul întregii săptămâni în punctele de frontieră terestră – 4 puncte comune Moldova – Ucraina, 4 puncte comune România – Moldova și 3 puncte comune România – Ucraina.

Astfel, ofițerii Centrului Național Anticorupție împreună cu Departamentul Poliției de Frontieră și Serviciul Protecție Internă și Anticorupție ale MAI, dar și tineri voluntari vor distribui materiale informative sub formă de pliante însoțite de recomandări referitoare la adoptarea unui atitudini pro active cu referire la sesizarea faptelor de corupție.

Cele peste 20 000 de pliante tipărite în română, ucraineană și engleză (doar pentru Republica Moldova), conțin informații despre cele trei instituții partenere, principalele infracțiuni de corupție specifice fiecărui stat, dar și liniile naționale anticorupție la care cetățenii pot sesiza actele de corupție.

Prezent la lansarea evenimentului, vice-directorul CNA Vadim Cojocaru, a ținut să remarce că: „Întru prevenirea și combaterea corupției este necesară unirea eforturilor nu doar pe interiorul țării, dar și în afara ei. Prin astfel de acțiuni se creează un cadru de cooperare transfrontalieră, se dezvoltă un climat de siguranță publică, iar cetățenii ajung să conștientizeze importanța reducerii corupției la frontieră”.

Veaceslav Garștea, șeful adjunct al Departamentului Poliției de Frontieră a MAI a menționat că: „Atunci când vorbim despre corupție, indiferența este condamnabilă, iată de ce, cetățenii trebuie să ia atitudine în acest sens”.

Amintim că evenimentul s-a produs urmare a unei întâlniri trilaterale în formatul: Centrul Național Anticorupție (CNA) – Direcția Generală Anticorupție (DG) a MAI din România și Serviciul de Stat al Poliției de Frontieră (SSPF) din Ucraina, care a avut loc în octombrie curent.

Doina Secrieru

Share