Vârsta de pensionare va crește progresiv începând cu 1 ianuarie 2017

Vârsta de pensionare va crește progresiv începând cu 1 ianuarie 2017

Guvernul a aprobat 5 decembrie curent, proiectul de lege ce va reforma sistemul de pensii. Legea vizează un set de măsuri care vor asigura echitatea, durabilitatea și corectitudinea sistemului de pensii, potrivit unui comunicat al serviciului de presă.

”Această lege vine să prevină ruinarea sistemului actual de pensii și să asigure durabilitatea lui, garantând un trai decent tuturor cetățenilor. Reforma va egala în drepturi  toate categoriile de cetățeni angajați în câmpul muncii, deputați, membri de Guvern, funcționari publici, aleși locali, judecători, procurori, excluzând ,,stagiul special” din sistemul public de asigurări sociale”, a declarat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș.
Proiectul prevede o nouă formulă de calcul a pensiei, pe înțelesul tuturor, care va face posibilă crearea unui nou serviciu (calculatorul online), ce va oferi cetățenilor oportunitatea să-și calculeze propria  pensie. Legea va face ca venitul obținut după anul 1999 să corespundă cu venitul care este la moment, ceea ce va contribui automat la majorarea pensiei. Dacă pensia calculată la 1 decembrie curent este, de exemplu 948,93 de lei, valorizarea pensiilor va permite ca aceasta să crească cu cca 600 de lei (1486,53 lei).
Potrivit noii legi, vârsta de pensionare, în prezent 57 pentru femei și 62 pentru bărbați, va crește progresiv începând cu 1 ianuarie 2017. Totodată, se va majora și stagiul de cotizare. În acest sens, proiectul stabilește mărirea acestuia pentru femei de la 30 ani la 33 ani, iar pentru bărbați de la 33 ani la 36 ani.
În plus, perioada de îngrijire a copiilor cu dizabilități va fi inclusă în stagiul de cotizare, respectiv mamele acestor copii vor avea o pensie mai mare, decât cea pe care o ridică în prezent.
Inovația acestui proiect de lege, o reprezintă stabilirea pensiei anticipate pentru limită de vârstă cu cel mult trei ani înaintea stabilirii vârstei de pensionare standart. În același timp, având un stagiu de cotizare necesar, cetățenii vor avea posibilitatea de a se pensiona înainte de termen. Persoanele care vor continua să activeze după stabilirea pensiei, vor beneficia de o pensie recalculată.
Guvernul consideră acest proiect ca un răspuns la problemele  grave care pun în pericol actualul sistem de pensionare, și anume: numărul mic al contribuabililor și a cotelor de contribuții sociale la sistemul de pensii, vârsta de pensionare diferită, îmbătrânirea populației și migrația forței de muncă, condiții inechitabile de pensionare, economia informală și munca nedeclarată.
Pentru a intra în vigoare, reforma sistemului de pensii trebuie votată în Parlament și promulgată de către președintele Republicii Moldova.
Doina Secrieru
Share