Program de cooperare între R.Moldova, Ucraina și România
Marţi, 3 noiembrie 2015, Viceministrul Mediului al Republicii Moldova Victor Morgoci a participat la prima conferința de prezentare a realizărilor proiectului „Inventarierea, evaluarea și remedierea surselor antropogene de poluare în regiunea Dunării de Jos din Ucraina, România și Republica Moldova”. (MIS ETC 995)este implementat cu suportul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova (2007-2013), organizatorul evenimentului este Oficiul Prevenirea Poluării Mediului.
Obiectivul de baza al proiectului „Inventarierea, evaluarea și remedierea surselor antropogene de poluare în regiunea Dunării de Jos din Ucraina, România și Republica Moldova” (MIS ETC 995) implementat de către un Consorțiu ghidat de Departamentul de Stat pentru Protecția Mediului din Odessa cu sprijinul financiar al Programului Transfrontalier Romania – Moldova – Ucraina (bugetul proiectului 5.819.540 Eur = 86.671.573,13 UAH) constă în reducerea impactului asupra mediului al depozitelor de substanţe chimice şi a deversărilor de ape uzate în regiunea Dunării de Jos, precum şi sporirea capacităţii de monitorizare a poluării solului şi a apei, inclusiv informarea amplă a publicului vizat.
Una din activitățile prioritare ale proiectului pentru Republica Moldova este dezvoltarea premiselor pentru crearea Centrului de gestionare al deşeurilor periculoase prevăzut de Hotărîrea Guvernului nr. 973 din 18.10.2010 „Cu privire la aprobarea Programului naţional privind managementul durabil al substanţelor chimice în Republica Moldova”.
Conferința a întrunit reprezentanți ai celor șapte parteneri ai proiectului, comunităților donatorilor, Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră, autorităților publice centrale și agenților economici va avea drept scop stabilirea direcţiilor de acţiune în vederea asigurării continuității cooperări transfrontaliere în scopul protecției fluviului Dunărea.
NOTĂ: Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program.
Mihaela Rotari