Președintele CNI – lector la Școala de vară „Tinerii împotriva corupției”

Președintele CNI – lector la Școala de vară „Tinerii împotriva corupției”

Președintele Comisiei Naționale de Integritate, Anatolie Donciu a vorbit la 12 iulie 2016, în fața a peste 25 de studenți ai facultăților de drept de la diverse instituţii superioare din țară, selectați în bază de concurs, care participă la Școala de vară „Tinerii împotriva corupției”. Despre aceasta anunță Serviciu informare și relații publice al CNI.

 Evenimentul de lansare a avut loc ieri, 11 iulie 2016, iar lucrările şcolii vor cuprinde perioada 11-15 iulie curent, timp în care tinerii vor avea o săptîmînă de studiu tematic intensiv şi vor obţine cunoştinţe despre practicile avansate de prevenire şi combatere a corupţiei, pentru a deveni ulterior formatori. Scopul proiectul este de a mobiliza tânăra generație spre valorizarea bunelor practici de legalitate, integritate şi responsabilitate civică. Școala din acest an adună în calitate de speakeri – ofiţeri şi experţi anticorupţie din Moldova și Romania, dar și procurori și judecători. 

 Prezent la evenimentul de astăzi, Donciu a remarcat entusiasmul tinerilor, menţionînd că preponderent militează pentru prevenirea corupţie, iar tinerii trebuie sa-şi unească vocile în acest sens. Președintele CNI a mai spus că acest progres poate fi realizat inclusiv prin educaţie, iar educaţia trebuie să presupună integritate în primul rînd.

 Anatolie Donciu s-a referit și la procesul de activitate al Comisiei Naţionale de Integritate, prin importanţa obiectului de activitate consacrat, potrivit Legii nr.180 din 19.12.2011. Astfel, dumnealui a remarcat că CNI reprezintă o instituţie antrenată activ în aplicarea standardelor de integritate, a bunelor practici la nivelul administraţiei publice, precum şi la descurajarea comportamentelor care generează corupţie în plan administrativ. Un alt aspect important la care a făcut referință dl Donciu a fost și procesul actual de resetare a CNI, prin adoptarea și implentarea pachetului de legi de integritate și apariția unei instituţii de format nou, și anume – Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Conform  legislației noi,  ANI, în calitate de autoritate publică independentă faţă de alte organizații publice, faţă de alte persoane juridice de drept public sau privat și față de persoanele fizice, ce funcționează la nivel national ca structură unică, care îşi exercită atribuţiile ce îi sunt date în competenţă prin setul de legi noi, care va intra în vigoare de la 01 august curent, va face posibilă obligativitatea depunerii declaraţiilor, inclusiv on-line, precum şi va asigura integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupţiei prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităţilor și al restricţiilor. 

Studenții s-au arătat interesați de aspectele ce țin de activitatea cotidiană a CNI. În acest sens, Donciu a făcut referință la experiența instituției, venind cu multiple cazuri despre diverși subiecți, examinate în cadrul ședințelor săptămînale de lucru ale Comisiei. 

Evenimentul este organizat de CNA şi este finaţat de Fundația Hans Seidel Stiftung.

 

????????????????????????????????????

 

Doina Secrieru

Share