Placa comemorativă Maria Bieșu, instalată cu suportul socialiștilor

Placa comemorativă Maria Bieșu, instalată cu suportul socialiștilor

La 15 mai, Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Grecianîi a participat împreună cu deputații fracțiunii parlamentare, consilierii municipali, activiștii PSRM și ”Garda Tânără” la inaugurarea plăcii comemorative a celebrei cântărețe de operă, Maria Bieșu, potrivit unui comunicat de presă.
La cinci ani de la trecerea în neființă a Primadonei Operei Naționale, Partidul Socialiștilor a venit cu inițiativa de a instala o placă comemorativă pe casa de pe strada Alexei Mateevici, unde soprana și-a petrecut cea mai lungă perioadă din viața sa.
De-a lungul carierei, Maria Bieşu a cântat pe mai multe scene ale lumii. Cel mai răsunător succes l-a înregistrat la Tokio, în 1967, când i-a fost conferit titlul de „Cea mai bună Cio-cio-san” din lume.  Primadona Operei Naţionale s-a învrednicit de zeci de titluri, inclusiv de „Artistă emerită”, „Artistă a poporului” şi de asemenea a primit cea mai înaltă distincție a țării „Ordinul Republicii”.
Artista s-a stins din viaţă în data de 16 mai 2012, la vârsta de 77 de ani. Guvernul Republicii Moldova a decis să-i acorde Teatrului de Operă și Balet – numele Mariei Bieșu, „Teatrul Național de Operă și Balet din Republica Moldova” Maria Bieșu.

Din păcate, la inaugurarea plăcii comemorative nu a fost prezent nici un reprezentant al Ministerului Culturii, și nici un angajat al Direcției cultură a primăriei capitalei.
35

Doina Secrieru
Share