Pavel Filip la întâlnirea cu societatea civilă: Este important să tragem în aceeași direcție, să promovăm reformele necesare

Pavel Filip la întâlnirea cu societatea civilă: Este important să tragem în aceeași direcție, să promovăm reformele necesare

Prim-ministrul Pavel Filip a dialogat ieri cu reprezentanții societății civile și ai partenerilor de dezvoltare, cu prilejul atelierului de lucru, organizat în cadrul Conferinței anuale ”Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă”.

Potrivit unui comunicat, printre temele de interes s-au numărat identificarea celor mai optime și eficiente metode de asigurare a modernizării Republicii Moldova, dar și dezvoltarea bunei cooperări dintre autoritățile publice, organizațiile non-guvernamentale și cetățeni.

În debutul ședinței, Premierul a salutat deschiderea organizațiilor non-guvernamentale de a participa la aceste ample dezbateri, menționând că doar în urma dialogului constructiv pot fi identificate cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă cetăţenii.

”Parteneriatul este un termen care îmi ghidează activitatea, sunt un om al dialogului activ. Aceeași abordare am avut-o atunci când am discutat cu asociațiile agricultorilor despre problemele cu care se confruntă și soluțiile ce pot fi aplicate. Exact așa am procedat și atunci când am vorbit despre deficiențele pe piața farmaceutică, sau în dialogul cu oamenii de afaceri pentru a elabora cadrul legal necesar unui mediu de business sănătos. Am fost și suntem deschiși pentru orice tip de consultare. Este important să tragem în aceeași direcție, să promovăm reformele necesare”, a subliniat Pavel Filip.

Un subiect aparte al discuţiilor a vizat colaborarea structurilor guvernamentale cu societatea civilă în vederea elaborării şi promovării proiectelor de acte normative necesare pentru a face faţă provocărilor curente din societate. „Salut atunci când sunt presiuni asupra Guvernului, asta ne face să ne mobilizăm şi să lucrăm mai organizat, doar că aceste presiuni trebuie să fie şi constructive. Sper că vom reuşi să instituim o platformă de comunicare permanentă şi să fim siguri că întregul proces decizional este monitorizat atent de societatea civilă. Cadrul legislativ în acest sens îl avem deja”, a opinat Prim-ministrul.

Participanții la atelierul de lucru au mai discutat și despre asigurarea unei coordonări eficiente a asistenței oferite de partenerii de dezvoltare și capacitatea de absorbție a acesteia prin proiecte implementate, atât de autoritățile publice, cât și de ONG-uri. În acest sens, Premierul Pavel Filip a invitat reprezentanţii societăţii civile să delege un reprezentant care să facă parte din Comitetul de coordonare a asistenței externe din cadrul Cancelariei de Stat, pentru a asigura transparenţa în activitatea acestei entităţi.

Astăzi, Prim-ministrul Pavel Filip va participa, de asemenea, la Conferința anuală ”Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă”.

Doina Secrieru

Share