Societatea civilă a prezentat aspectele organizatorice privind Referendumul legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot

Societatea civilă a prezentat aspectele organizatorice privind Referendumul legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot

Reprezentanții societății civile au prezentat aspectele organizatorice privind inițierea Referendumului legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot și au lansat pagina web a grupului de inițiativă, transmite Oficial.
Astfel, pentru inițierea Referendumului legislativ, în conformitate cu prevederile Codului electoral, este nevoie de adunarea Grupului de inițiativă la care să participe 300 de persoane cu drept de vot. Cel puțin 100 de persoane trebuie să manifeste dorința de a intra în grupul de inițiativă. Este nevoie de informarea Autorităților Publice Locale pe teritoriul căreia se va desfășura adunarea privind constituirea grupului, de asemenea data, locul și scopul întâlnirii.
După constituirea grupului, actele respective vor fi depuse la Comisia Electorală Centrală. CEC, în termen de 15 zile, va emite o hotărâre cu privire la înregistrarea grupului sau refuzul acesteia.
După înregistrarea la CEC, Grupul de inițiativă va deține un cont bancar, iar la adunare va fi ales Președintele, vicepreședintele, secretarul și trezorierul.
După înregistrare, CEC va elibera listele de subscripție. Acestea vor fi distribuite colectorilor care fac parte din grup, cu legitimații de la CEC și ei în termen de 2-3 luni vor trebuie să colecteze 200 mii semnături.
După colectare, listele vor fi prezentate la CEC, care va avea la dispoziție 15 zile pentru verificare. După verificare, CEC-ul va remite către Biroul Permanent al Parlamentului o hotărâre cu privire la inițierea Referendumului. Parlamentul va avea 2 opțiuni – să declare Referendum republican sau să soluționeze la proprie inițiativă problema spre soluționarea problemei susținute de cetățeni. Parlamentul are până la 6 luni să evalueze această decizie. El nu poate respinge inițiativa cetățenilor sau să o anuleze.
Desfășurarea Referendumului trebuie să aibă loc peste 60 de zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului.
După desfășurarea Referendumului, CEC îl va declara valabil sau nevalabil. La Referendum trebuie să participe 1/3 din cetățenii incluși în lista de vot.
De asemenea, a fost lansat și site-ul numixt.com –  o platformă de comunicare cu cetățenii care vor să susțină acest Referendum și să se implice.
Doina Secrieru
Share