Noua Strategie de Reformă a Sectorului Justiției pentru anii 2018-2024 – în proces de elaborare
Ministerul Justiției a reunit ieri membrii grupului de lucru, care vor elabora noua Strategie de Reformă a Sectorului Justiției (SRSJ) pentru anii 2018-2024. Ședința de consultare a întrunit reprezentanți ai instituțiilor statului, ONG-urilor și a partenerilor externi. Participanții la discuții au făcut un schimb de opinii, au expus viziuni pentru noul document de politici ce va îmbunătăți sistemul justiției, potrivit unui comunicat de presă.
„Considerăm că următoarea strategie trebuie să fortifice procesul reformei, și, eventual, să vină cu acte normative noi pentru eliminarea lacunelor din cele existente. Vrem să avem oglindite necesitățile justițiabililor și justițiarilor în adevăratul sens al cuvântului, și să fortificăm stabilitatea normelor de drept. Ne interesează ca noua strategie să fie practică pentru implementare, cu rezultate palpabile”, a afirmat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.
Pentru noua strategie a fost propusă păstrarea structurii de cercetare pe segmente, denumite piloni. Cei prezenți au adresat întrebări și propuneri referitor la schița propusă preliminar, au sugerat focusarea pe lacunele din domeniu, interesele și necesitățile cetățenilor privind sistemul justiției. Pentru elaborarea documentului au fost sugerate aspecte de referință privind justiția: calitate, independență și integritate.
Totodată, a fost menționată necesitatea corelării noii strategii cu cele sectoriale preconizate privind sistemul penitenciar, serviciul de probațiune, cea națională de ordine și securitate publică a Ministerului Afacerilor Interne, anticorupție. Noua SRSJ va fi în concordanță cu documente strategice naționale, ale Uniunii Europene și bunele practici internaționale, iar costurile pentru implementarea Planului de acțiuni al Strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat şi din fonduri oferite de partenerii externi.
La ședință a participat un număr extins al reprezentanților ministerelor, instituțiilor din domeniu (CSJ, CSM, Procuratura Generală, AAIJ), organizațiilor societății civile (CRJM, Promo-LEX, IRP) partenerilor de dezvoltare (delegația UE, CoE, OSCE, PNUD, UNICEF, ambasada SUA).
Doina Secrieru
Sper ca vor fi prezetni si experti din partea UE ca sa fie mai eficienta si mai credibila aceasta reforma.