Ministrul Agriculturii, despre ENPARD: Așteptăm debursarea primei tranșe, în valoare de 17 milioane euro

Ministrul Agriculturii, despre ENPARD: Așteptăm debursarea primei tranșe, în valoare de 17 milioane euro

Comitetul de Supraveghere a aplicării Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind implementarea Programului ENPARD Moldova – suport pentru agricultură și dezvoltarea rurală s-a întrunit în ședință, joi, 03 noiembrie. În cadrul celei de-a doua ședințe a Comitetului, a fost examinată situația la zi privind implementarea Programului ENPARD.

În debutul ședinței, ministrul Eduard Grama a asigurat participanții de responsabilitatea și seriozitatea pe care Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu instituțiile din subordine, dar și cu instituțiile partenere abordează Programul ENPARD și obligațiunile pe care Republica Moldova și le-a asumat întru realizarea angajamentelor stabilite în Acordul de Finanțare cu Uniunea Europeană. „Așteptăm debursarea primei tranșe, în valoare de 17 milioane EURO, care trebuia să ajungă încă în trimestrul II al anului curent în bugetul statului. Totodată, suntem în așteptarea asistenței tehnice care trebuia să însoțească implementarea Programului ENPARD încă din anul 2015”, a menționat  președintele Comitetului de Supraveghere, Eduard Grama, ministru al agriculturii și industriei alimentare.

Acordul de Finanțare privind implementarea Programului ENPARD Moldova – Suport pentru agricultură și dezvoltare rurală a fost semnat la 26 martie 2015. Bugetul total al programului  constituie 64 milioane EUR, din care 53 milioane EUR reprezintă suportul bugetar șic 11 milioane EUR – asistența complementară.

În conformitate cu graficul stabilit, sursele financiare urmează sa fie acordate Republicii Moldova în trei tranșe. Prima tranșă, în valoare de 17 mil EUR, încă nu a fost debursată, fiind condiționată de semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional. Condițiile generale au fost raportate drept îndeplinite și suntem în așteptarea surselor financiare din partea Comisiei Europene până la finele anului curent.

Cu referință la tranșa a doua, Republica Moldova și-a asumat obligativitatea de a realiza condițiile specifice (indicatorii) pentru debursarea acesteia, stabilite în Matricea de Politici a Programului pentru anii 2015-2016. La situația din 31 octombrie 2016, din totalul de 27 indicatori (care însumează 7 obiective specifice), au fost realizați 22 indicatori. Dat fiind faptul că nerealizarea a cel puțin unui indicator dintr-un obiectiv specific conduce la nerealizarea întregului obiectiv, a fost estimat că matricea de condiții a fost îndeplinită, la ziua de astăzi, la un nivel de aprox. 75 la sută (5 obiective specifice realizate). În general, sunt așteptări că, până la finele anului, va fi realizată cea mai mare parte a indicatorilor.

Mihaela Rotari

Share