Masa rotundă privind gestionarea durabilă a bazinului hidrografic Nistru

Masa rotundă privind gestionarea durabilă a bazinului hidrografic Nistru

Vineri, 15 mai 2015, în incinta Ministerului Mediului a avut loc Masa rotundă cu genericul ”Gestionarea durabilă a bazinului hidrografic Nistru, prin prisma colaborării transfrontaliere cu partea Ucraineană. Realizări, probleme și soluții.”

La eveniment au participat reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile, ai ONG-urilor de mediu și presei.

 MG 3938999În cadrul mesei rotunde, viceministrul mediului Lazăr Chirică a relatat despre rezultatele întâlnirii pe care a avut-o la Kiev cu viceministrul Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina Serghei Kurykin, unde au fost puse în discuție problemele schimbărilor climatice și cooperării transfrontaliere în bazinul râului Nistru.
Participanții la întâlnire au evidențiat importanța Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat la 29 noiembrie 2012 la Roma, menționând necesitatea coordonării acțiunilor în vederea ratificării acestuia, precum și importanța creării unei Comisii bilaterale pentru bazinul râului Nistru.
Viceministrul Lazăr Chirică a menționat faptul că, în viitorul apropiat, Republica Moldova urmează să beneficieze de un grant în valoare de 1,5 mln euro pentru construcția stației de epurare a apelor uzate din Soroca, care va contribui la diminuarea poluării râului Nistru cu ape reziduale. Totodată, este necesară reabilitarea stațiilor de epurare în toate localitățile urbane riverane Nistrului.
grupul 2Iurie Ursu, șeful Serviciului Piscicol, a menționat impactul negativ al activității antropice asupra  resurselor biologice acvatice. Nodul hidroenergetic de la Novodnestrovsc exercită o influență negativă asupra hidrobionţilor, iar prejudiciul cauzat mediului nu este achitat. Din cauza modificării regimului hidrologic al Nistrului și exploatării excesive a resurselor acvatice, în ultimii ani s-a diminuat considerabil cantitatea resurselor biologice acvatice.
grupul 1Elena Zubcov, șef al Laboratorului de hidrobiologie și toxicologie, Institutul de Zoologie, a menționat faptul ca resursele de apă în Republica Moldova sunt limitate, iar 80 % din râulețe au apă sărată. Pentru evaluarea stării cantitative și calitative a resurselor de apă ale Nistrului este necesară desfășurarea unor expediții comune cu partea ucraineană.
Vorbitorii au menționat și necesitatea modificării Codului Contravențional al RM având în vedere ineficiența sancțiunilor aplicate în cazul pescuitului ilicit sau comercializării peștelui în perioada de prohibiție în lipsa actelor de proveniență.

 

Mihaela Rotari

Share