Parlamentul RM va găzdui în premieră o asemenea ședință
Pe ordinea de zi a ședinței figurează dezbaterea și adoptarea unor proiecte de rezoluții privind modelul social european, necesitatea venitului minim garantat și gestionarea urgențelor de sănătate publică internațională. Totodată, în cadrul Comisiei vor avea loc audieri la tema îmbunătățirii accesului copiilor la servicii sociale și de sănătate orientate spre nevoile lor. Vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vadim Pistrinciuc și experți din Spania și Grecia vor prezenta informații la acest subiect. Președintele Comisiei afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, Valeriu Ghilețchi se va expune pe marginea raportului despre soarta deținuților grav bolnavi din Europa.
Ședința comisiei va fi precedată de seminarul regional parlamentar cu genericul ”Promovarea drepturilor sociale în regiunea Parteneriatului Estic: focalizare pe Carta Socială Europeană”. Evenimentul, care va avea loc luni, 18 mai, este primul seminar cu privire la drepturile sociale în țările Parteneriatului Estic. Seminarul va face o trecere în revistă a situației actuale în domeniu, din perspectivă parlamentară, în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina și are drept obiectiv identificarea căilor de îmbunătățire a implementării Cartei Sociale Europene în țările Parteneriatului Estic.
Lucrările seminarului vor fi deschise de Vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici și Ministrul muncii, protecției sociale și familiei, Ruxanda Glavan. Recomandările și concluziile experților europeni vor fi expuse în cadrul celor două sesiuni ale seminarului: drepturile sociale în legislație și în practică, precum și implementarea standardelor din domeniul drepturilor sociale – provocări și oportunități.
De asemenea, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui miercuri, 20 mai, cea de-a 23-a reuniune a Rețelei Parlamentarilor de Contact pentru oprirea violenței sexuale împotriva copiilor. Evenimentul va avea genericul ”Strategii și mecanisme de protejare a copiilor de abuzul sexual, trafic și exploatarea sexuală”. Experți europeni, reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și ai ONG-urilor vor face un schimb de bune practici cu scopul de a stimula o serie de acțiuni juridice și politice pentru a opri violența sexuală împotriva copiilor.